AA

Év végi elnökségi ülés

2023. december 22.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az év végi elnökségi ülésen mondott beszédében részletesen kifejtette a gazdasági kihívásokat és lehetőségeket, amelyekkel Magyarország szembesül.

Kiemelte, hogy 2023-ban az orosz-ukrán háború és a vele járó szankciók, valamint az izraeli konfliktus súlyos veszteségeket okoztak a magyar gazdaságnak. Az energiaárak, infláció és kamatok emelkedése komoly terhet rótt a vállalkozásokra, és a kereslet jelentős csökkenését eredményezte. Elmondta, hogy a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében kulcsfontosságú, hogy felismerjük a globális változások kihívásait és lehetőségeit. A gazdasági erőviszonyok átalakulása, az EU szankciós politikája és az orosz nyersanyagtól való leszakadás mind olyan tényezők, amelyekre továbbra is stratégiai választ kell találnunk. Ugyanakkor előnyünk lehet a rugalmasságunk és gyors reagálóképességünk, igaz, hogy kis nyitott gazdaság vagyunk, de a politikai, üzleti stabilitásunkból és a mögöttünk lévő válságok tanulságaiból előnyt tudunk kovácsolni.

A kamara elnöke rámutatott arra, hogy a kormány vállalta a munkahelyek és gazdaság védelmét, valamint az infláció csökkentését. Az év első felében az infláció elleni küzdelem és a munkahelyek megőrzése voltak a prioritások. 2024-re a növekedés helyreállítása válik a fő céllá, és ennek érdekében beruházásokra, exportösztönzésre, valamint gazdasági stabilitásra van szükség.

Az előadásban kiemeltek között szerepelt az energiaellátás diverzifikációja, különös tekintettel az orosz-ukrán konfliktusból eredő bizonytalanságokra. Parragh László hangsúlyozta a zöld energia fontosságát hosszú távú stabil energiaellátás biztosításában.

Az infláció kezelése is kulcsfontosságú a gazdasági növekedés helyreállítása szempontjából, Parragh László szerint a jegybanknak rugalmas kamatpolitikával kell reagálnia az inflációs nyomásra, miközben egyensúlyt kell teremtenie a gazdaság élénkítése és az infláció szinten tartása között. A kisvállalkozásokat támogató Széchenyi Kártya Programon keresztül idén közel 1600 Mrd Ft került kihelyezésre.

A gazdaságpolitika fókuszában a beruházások és exportösztönzés állt, melyek segíthetnek a gazdaság növekedésének helyreállításában. A költségvetési stabilitás fenntartása is kiemelt szempont a gazdaság fenntarthatósága szempontjából.

A kamara elnöke végezetül hangsúlyozta a gazdaság diverzifikációjának szükségességét, különös tekintettel a digitális- és a zöld átállást támogató fejlesztésekre. Az oktatás és képzés további erősítése is elengedhetetlen a versenyképes munkaerő biztosításához.

Parragh László arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak rugalmasan kell reagálnia a változó gazdasági környezetre, és stratégiai válaszokat kell kidolgozni a gazdaság diverzifikációjára és a globális kihívásokhoz való alkalmazkodásra.

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
2024. július 18-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Központi Statisztikai Hivatal jelentős együttműködési megállapodást kötött, amely célja a Magyarországon működő vállalkozások versenyképességének javítása és a vállalkozások széleskörű ...
X public.szechenyi.title