AA

Kedvező üzleti helyzet, optimista várakozások

2018. november 16.

Az MKIK GVI legfrissebb vállalati konjunktúravizsgálata 2830 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul. Az eredmények szerint a konjunktúramutató értéke 2018 októberében 55 ponton áll, mely érték az adatfelvétel kezdete, 1998 óta a legmagasabb.

A múlt félévi javuló tendencia tovább folytatódott, tehát a vállalkozások továbbra is nagyon kedvezőnek ítélik meg az üzleti klímát. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy mind a gép-, mind az építési beruházásokra vonatkozó várakozások jelentősen optimistábbakká váltak az elmúlt fél év során.

A kedvező üzleti klímát leginkább a döntően külföldi tulajdonban lévő, a döntően exportáló, az 50 főnél nagyobb méretű, valamint az iparban működő cégek jelzik.

A bizonytalansági mutató értéke két ponttal csökkent az áprilisi értékhez képest, jelenleg 37 ponton áll. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése egyöntetűbbé vált a legutóbbi adatfelvételhez képest.

 

 

A GVI Konjunktúramutató négy komponensből áll:

  • várható üzleti helyzet a következő hat hónapban
  • megrendelések várható alakulása a következő hat hónapban
  • gépberuházások volumenének alakulása a következő hat hónapban
  • építési beruházások volumenének alakulása a következő hat hónapban.

Az almutatók esetében az állapítható meg, hogy a vállalkozások vezetői optimistábban ítélik meg cégük üzleti helyzetét és kilátásait, jelenlegi jövedelmezőségét, illetve a beruházások várható alakulását, mint az előző félévben. A jövedelmezőség, valamint a megrendelések várható alakulása kapcsán jelzett vélemények viszont némileg negatívabbak a 2018. áprilisi szintnél.

Októberben mind a jelenlegi, mind a várható üzleti helyzetet minimális mértékben pozitívabban ítélik meg a vállalkozások, mint az előző félévben. A két almutató egyaránt 1–1 pontot javult 2018 áprilisához képest, a jelenlegi üzleti helyzet mutatója így most 50 ponton áll, a várható üzleti helyzeté pedig 43 ponton.

 

A gépberuházások várható volumene 36, míg az építési beruházásoké 2 ponton áll. Mindkét mutató esetében jelentős változás történt áprilishoz viszonyítva: az építési beruházások várható volumene esetében 19, míg a gépberuházások esetében 28 ponttal emelkedett a mutató értéke az előző félévhez képest.

 

A megrendelések várható alakulásával kapcsolatban enyhén pesszimistábbak a vállalkozások: az előző félévhez képest 1 ponttal csökkent a mutató értéke, így jelenleg 55 ponton áll.

 

További információ ide kattintva érhető el

Kapcsolódó dokumentumok:

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title