A Magyar Coeliakia Egyesület az AMUREX GM Hungária Kft. szakmai közreműködésével felhívja gluténmentes kenyeret és péksüteményeket gyártó cégek figyelmét a 2025. évi versenyre.
A verseny fővédnöke: dr. Nagy István, agrárminiszter.
A versenybe benevezni kategóriánként legfeljebb 2, mindösszesen 4 terméket lehet.
- kategória: Gluténmentes kenyerek
- Friss kenyér (minőségmegőrzési ideje max. 6 nap)
- Tartós kenyér (minőségmegőrzési ideje legalább 6 nap)
- kategória. Gluténmentes péksütemények
- Töltetlen péksütemények
- Töltött péksütemények
Jelentkezési határidő: 2025. szeptember 20. 24:00 óra
A jelentkezési lapot az nevezes@coeliakia.hu címre kell megküldeni.
Nevezés: A kitöltött és cégszerűen aláírt Nevezési Adatlapot a nyilatkozattal és a kért mellékletekkel együtt kell a jelentkezési határidőig megküldeni a nevezes@coeliakia.hu e-mail címre.
Az adatlapon meg kell adni a benevezett gluténmentes kenyér és péksütemény nevét, továbbá mellékelni kell a termék valamennyi jellemzőjét és összetevőinek felsorolását (termék adatlappal, vagy címkéjével, csomagolásával). A benevezett termékek gluténtartalmáról 1 hónapnál nem régebbi, független, akkreditált laboratórium által, R5 Mendez ELISA eljárással végzett laborvizsgálat eredményét be kell mutatni legkésőbb a zsűrizés időpontjáig.
A gluténmentes termékeknek meg kell felelniük a 1169/2011/EU és a 828/2014/EU rendeletek követelményeinek, és olyan gluténmentes üzemben készülhetnek, amelyekben HACCP- vagy más – pl. BRCGS, IFS, AOECS Standard 3.0 – minőségirányítási rendszer működtetésével biztosítják a glutén kereszt-kontakt megelőzését és a termékek folyamatos ellenőrzését.
A termékek leadásának időpontja: 2025. szeptember 25. 09:00-13:00 óra között. A zsűrizés időpontja: 2025. szeptember 25. 14:00 óra.
A zsűrizés és a termékek leadásának helyszíne: KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelye (EuroSkills Bakery Tehetséggondozó Bázis) 1148 Budapest, Almádi u. 3-5.
A zsűrizésre friss, illetve minőség-megőrzési időn belüli termékeket kell biztosítani: a kenyérből négy darabot, péksüteményekből nyolcat. Valamennyi benevezett termék – a tartósak is - anonimizáltan kerülnek az érzékszervi bírálatot végző zsűri elé. A fagyasztott állapotban hosszabb ideig eltartható termékeket az érzékszervi és minőségi értékelésre (fogyasztásra) alkalmas formában – pl. frissen készre sütve, kiolvasztva, – kell a zsűrizés helyszínére eljuttatni!
Az előkészítést végző személyek nem vesznek részt abban a folyamatban.
Eredményhirdetés: 2025. október 16. - helyszínéről később lesz döntés és tájékoztatás.
Díjak: A 2x2 kategória 1-3. helyezettjét díjazzuk, továbbá különdíjak odaítélésére a jogot fenntartjuk. A kategóriák nyertesei jogosultak lesznek a „2025 Gluténmentes Kenyere” és a „2025 Gluténmentes Péksüteménye” cím használatára.