2023. évi GLUTÉNMENTES KENYÉR ÉS PÉKSÜTEMÉNY VERSENY
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete az AMUREX GM Hungária Kft.-vel együttműködve felhívja a gluténmentes kenyeret és péksüteményeket gyártó cégek figyelmét a 2023. évi versenyre:
A versenyre jelentkezni 3 kategóriában lehet kategóriánként max. 2, mindösszesen 4 termékkel lehet:
- Gluténmentes kenyerek
- Friss kenyér (minőségmegőrzési ideje max. 6 nap)
- Tartós kenyér (minőségmegőrzési ideje legalább 6 nap)
- Gluténmentes péksütemények
- töltetlen péksütemények
- töltött péksütemények
Jelentkezési határidő: 2023. szeptember 25. 24:00 óra
A jelentkezési lapot a nevezes@liszterzekeny.hu címre kell megküldeni.
Nevezés: kitöltött Nevezési Adatlap, a kért mellékletekkel és nyilatkozatokkal, amely a nevezési díj számla ellenében történő megfizetésével válik érvényessé. Nevezni főkategóriánként max. 3 termékkel lehet
Az adatlapon meg kell adni a benevezett gluténmentes kenyér és péksütemény nevét, tömegét és összetevőinek felsorolását (ezt kiválthatja pl. a termék címkéje vagy csomagolása is).
Nevezési díj: Kategóriánként nettó 10.000 Ft
Egyéb feltételek: A vállalkozásnak minimum 3 lezárt üzleti évvel kell rendelkeznie.
A gluténmentes termékeknek meg kell felelniük a 1169/2011/EU és a 828/2014/EU rendeletek követelményeinek, és olyan gluténmentes üzemben készülhetnek, amelyekben HACCP- vagy más (pl. BRCGS, IFS, AOECS Standard) minőségirányítási rendszerek működtetésével biztosítják a glutén kereszt-kontakt megelőzését.
A versenybe benevezett termékek gluténtartalmáról 1 hónapnál nem régebbi, független, akkreditált laboratórium által, R5 Mendez eljárással végzett mérés eredményét mellékelni kell.
A zsűrizés időpontja: 2023. szeptember 28. (csütörtök) 14:00 óra.
A termékek leadásának időpontja: 2023. szeptember 28. 9:00 – 13:00 óra között.
A termékek leadásának és a zsűrizés helyszíne: KmASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola Tanműhelye (EuroSkills Bakery Tehetséggondozó Bázis) 1148 Budapest, Almádi u. 3-5.
A zsűrizésre friss, illetve minőségmegőrzési időn belüli termékeket kell biztosítani: a kenyérből 4 db-ot, péksüteményekből 8 db-ot. A tartós termékek anonimizáltan kerülnek az érzékszervi bírálatot végző zsűri elé, az előkészítést végző személyek nem vesznek részt abban a folyamatban.
Eredményhirdetés: 2023. október 18 (szerda).
Eredményhirdetés helyszíne: a későbbiekben kerül kihirdetésre.
Díjak: A 3 kategória 1 -3. helyezettjét díjazzuk, továbbá különdíjak odaítélésére a jogot fenntartjuk.
A kategóriák nyertesei jogosultak lesznek a „2023 Gluténmentes Kenyere” és a „2023 Gluténmentes Péksüteménye” cím használatára.
A Verseny fővédnöke: dr. Nagy István, Agrárminiszter
A verseny támogatói: Magyarok Kenyere Alapítvány, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Magyar Pékek Fejedelmi Rendje, KmASZ Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola, Ireks Stamag KFt., Hunorganic Kft.