AA

Tradícionális Magyar Ezüst Pitykegombok

Kovács Levente
Ötvös/aranyműves/pitykekészítő
Kovács levent magyar pitykegombok rekonstrikciójával foglalkozik.Heves megyei csavart, bordás sodronyos pitykegombja 2021-ben Gránátalma díjat nyert.
Termék anyaga: Ezüst
Eredete (helység/tájegység/régió): Kunság, Kiskunság, Heves és Fejér megye

A Heves-megyei csavart pitykegombok 3D technológiával és kézi munkával készülnek. Itt fontos a csavart drótok pontos illesztése és a csúcsdísz vésése. A Kiskunsági vésett pitykegombok kézzel, formavasak és reszelő segítségével készülnek, aprólékos plasztikázással és véséssel. A Kunsági metszett-tornyos pitykegombok esetében jellemzőek a határozott élek és a fényes oldallapok. Ez esetben is kiegészíti a 3D technika a kézi megmunkálást, míg a csúcsdízsz kézi véséssel készül. A Fejér megyei kordill drótos díszgombok filigrán technikával készülnek, kézi megmunkálással. A Tornyos szolnoki pitykegomb elkészítésében is szerepe van a 3D technikának, azonban javarészt ez is kézimegmunkálással, reszeléssel készülnek. Oldalát kordil drót dísziti. Felütővasban domborított gomb a Kunsági tornos pitykegomb, melynek csúcsdísze szintén kézi reszeléssel és véséssel készül.

A zsűri indoklása: Kihaló mesterséget újít meg napjainkban magas színvonalon a kézműves mester. Tevékenysége hiánypótló a hazai kézművességben. Alkotásai igényes kivitelezésűek, harmonikus, remekek remeke alkotások.
X public.szechenyi.title