AA

Tájékoztató a munkaügyi előírásokról

Általános tudnivalók

A gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény, „A területi gazdasági kamarák feladatai a gazdaság fejlesztésével kapcsolatban” fejezete új ponttal (9.§ f)) egészült ki, mely 2020. január 1-gyel vált hatályossá. A módosítás szerint a kamarák a munkaügyi előírások betartása érdekében tájékoztató, felvilágosító tevékenységet végeznek. A gyakorlatban a tájékoztatási feladatokat a kamarák a kormányzati igazgatással és a munkaügyi hatóságok együttműködésben látják el. A kamarai tájékoztató tevékenységet szolgálja jelen információs oldalunk.

 

A munkaügyi előírásokról történő online tájékozódás elsődleges felülete a Munkavédelem Foglalkoztatás-felügyelet (továbbiakban: Felügyelet) honlapja. Ennek megfelelően a Felügyelet honlapja tételesen sorolja fel a munkaügyi és munkavédelmi tárgyú jogszabályokat, melyek ide kattintva érhetőek el.

 

A Felügyelet Munkajogi információszolgálatot is biztosít, melyet ide kattintva tekinthetnek meg.

 

Munkaügyi előírások a gyakorlatban

A vállalkozók tájékozódásának megkönnyítése érdekében összegyűjtöttük azokat az eseteket és az ezekhez kapcsolódó tájékoztató anyagokat, melyekben a mindennapok során a munkaügyi előírásokkal leggyakrabban találkozunk.

 

Munkavállalók beléptetése

A munkavállalók beléptetéséről a Pécs-Baranya Megyei Kereskedelmi és Iparkamara készített rövid tájékoztató anyagot, melynek megtekintéséhez kérjük kattintson ide.

 

Munkaviszony megszűnése, kilépés

A Felügyelet összeállított egy 12 oldalas tájékoztatót, hogy mire kell figyelni a munkaviszony megszűnésekor, a tájékoztató letöltéséhez, kérjük kattintson ide.

 

Munkavédelem

A munkáltató és a munkavállaló munkavédelemmel összefüggő fő kötelezettségeiről és a további tudnivalókról a Felügyelet vonatkozó honlapján, ide kattintva tájékozódhat.

 

Munkaügyi ellenőrzések

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye a 2022. évi munkavédelmi és foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre vonatkozó országos hatósági ellenőrzési tervről, ide kattintva letölthető.

 

Munkaügyi Kisokos

A tisztelt érdeklődők figyelmébe ajánljuk az ELTE karrierközpontja által összeállított munkaügyi kisokost, mely átfogó képet ad az alábbi témákban felmerülő kérdésekkel kapcsolatban:

  • munkaszerződés;
  • tipikus és atipikus munkaformák;
  • munkaidő, távmunka, szabadság;
  • munkabér, felmondás, végkielégítés;
  • munkaviszony;
  • közalkalmazott vagy vállalkozói munkaviszony.

Az ELTE karrierközpontja által összeállított munkaügyi kisokost, ide kattintva érheti el.

 

Munkaügyi jogszabályváltozások

A jogszabályváltozások könnyebb nyomonkövethetősége érdekében figyelmükbe ajánljuk az OMMF által összeállított, rendszeresen frissített jogszabályi változások listáját, melyet ide kattintva érhetnek el.

 

Nemzetgazdasági jelentések a munkavédelem helyzetéről

  • Az Innovációért és technológiáért felelős miniszter által jóváhagyott jelentések a nemzetgazdaság helyzetéről, 2019-ig bezáróan, ide kattintva érhetőek el.
  • A legfrissebb 2020. évi jelentés a nemzetgazdaság munkavédelmi helyzetéről, pedig ide kattintva tölthető le.

 

Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkajogi Ügyfélszolgálata

Az OMMF tájékoztatása alapján, a telefonos munkaügyi tanácsadás jelenleg szünetel az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkajogi Ügyfélszolgálatán, ezért kérjük megkeresésüket legyenek szívesek írásban az ugyfelszolgalat@itm.gov.hu e-mail címre megküldeni.

A koronavírussal kapcsolatos kérdéseikkel pedig a 06 80 277 455, valamint a 06 80 277 456–os központi számot hívhatják.

 

További tájékoztató kiadványok

A Foglalkoztatás-Felügyelet online kiadvány tára a felsoroltakon túl a következő területeken nyújt segítséget letölthető kiadványai révén. (A letöltéhez kérjük kattintson a kiadvány nevére)

Valamint figyelmükbe ajánljuk a munkaugyiszemle.hu weboldlat, amely munkaügyek szakértőinek kíván információkkal szolgálni, ahol rovatokba rendezve tesznek közzé emberierőforrás-gazdálkodási elemzéseket, véleményeket, annotációkat, szakmai rendezvényekről készített tudósításokat, amelyek hasznos háttérinformációkat tartalmaznak a téma iránt érdeklődők számára.

 

A kamara munkaügyi tájékoztató rendezvényei

A területi kamarák által megrendezésre kerülő megyei ill. területi munkaügyi tájékoztató rendezvényekről igény szerint tájékoztatást adunk.

 

JOGpont irodák

A regionális és összehangolt JOGpontok ingyenes jogi segítséget nyújtanak a munka világában, bővebb információért és elérhetőségért, kérjük kattintson ide.

 

Visszajelzés, felelősség

A jelen aloldallal és az itt megjelent információkkal kapcsolatos esetleges észrevételeiket és javaslataikat az mkik@mkik.hu címre várjuk.

Észrevételeik és javaslataik elkészítésekor, kérjük, vegyék figyelembe, hogy az MKIK nem végez se munkaügyi, se munkavédelmi tanácsadást, ezért munkaügyi és munkavédelmi kérdéseiket legyenek szívesek a megfelelő szervezetek (Munkajogi információszolgálat, továbbá a Munkavédelmi tájékoztatás és tanácsadás) részére elküldeni.