AA

A holland kormány 300 millió euró sürgősségi segélyt nyújt a holland kkv-k számára

2020. június 10.

A holland kormány 300 millió euró gyorssegélyt ítélt meg annak érdekében, hogy segítsen a koronavírus okozta válság miatt bajba jutott kis-és közepes vállalkozásoknak. Az intézkedés a hitelnyújtás meghosszabbítását érinti, amelyet a kormány részben garantál. Hétfőtől kezdve a vállalkozók igénybe vehetik az úgynevezett garancia kiterjesztését a kis- és középvállalkozások számára.

 

A kormány becslése szerint a kkv-knak kezdetben egy 300 millió eurós összegre lesz azonnali szükségük. Csütörtökön még ezeket a költségeket csak 20-25 millió euróra becsülték. A kormány garantálja a vállalkozóknak nyújtott hitel magasabb százalékát is. Ilyen módon a bankoknak képesnek kell lenniük arra, hogy könnyebben és gyorsabban nyújthassanak hitelt a kkv szektornak.

 

A kkv-k számára nyújtandó bankgarancia egy szélesebb intézkedéscsomag része, amelyet az elmúlt héten mutatott  be a holland kormány. Meghosszabbodik a csökkentett munkaidős foglalkoztatás rendszere, és a vállalkozók igénybe vehetik az adófizetés elhalasztását is.

 

A kölcsönt áthidaló kölcsönként is fel lehet használni, mivel sok vállalkozásnak van szüksége azonnali pénzre. Az összeget felhasználhatják folyószámlájuk feltőkésítésére is, azaz vésztartalékképzésre.

 

"Az intézkedés elengedhetetlen azoknak a kisebb vállalkozóknak a likviditása szempontjából, akiknek a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések következtében kiesett a bevételük. Gondoljunk a vendéglátó-ipari vállalkozásokra, valamint azok beszállítóira, illetve az utazási irodákra, de olyan vállalatokra is, amelyek már nem tudtak nyersanyagokat külföldről beszerezni" - mondta Mona Keijzer államtitkár (Gazdasági Minisztérium)

A holland vendéglátóipar már jelezte, hogy legalább 5 milliárd euróra van szüksége a kiesett jövedelmek pótlására, mivel nekik – hasonlóan sok más ágazathoz - április 6-án be kellett zárniuk.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
X public.szechenyi.title