AA

Az MKIK és a területi kamarák a vállalkozások érdekében megvalósult javaslatai

2023. február 16.

Az MKIK és a területi kamarák a vállalkozások érdekében megvalósult javaslatai

2022 és 2023 eleje

 

Iparűzési adó kormányzati megfelezése

  • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ötlete alapján döntött a kormány az iparűzési adó megfelezéséről a 4 milliárd forint árbevétel alatti cégek esetében.
  • Az önkormányzatoknak a 2020. december 2-án hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2022. évben végződő adóévben is fenn kell tartania.

 

Helyi adók emelésének korlátozása

  • A 2022. évben végződő adóévben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint az ugyanazon helyi adónak, települési adónak a 2020. december 2. napján hatályos és alkalmazandó önkormányzati adórendeletben megállapított adómértéke.

 

 

Infláció: az energia, élelmiszer, -és benzinárak drasztikus növekedésének előrejelzése

Hitelmoratórium

  • A moratóriumnak köszönhetően a lakossági hitelt törlesztőknek ez most nem jelent hirtelen negatív változást, de a koronavírus-válságból éppen csak kilábalt és az energiaválsággal jelenleg is küzdő vállalkozásoknak hatalmas csapás, amelynek terheit a nano-, mikro- kis- és középvállalkozások körülbelül 100 ezres tömege biztosan nem tud majd kigazdálkodni.
  • Mára azonban a moratóriumban lévők száma jelentősen lecsökkent, így a Kormány nem hosszabbítja meg a moratórium év végével lejáró hatályát.

A Kormány következőkről is döntött:

  • jogszabályban garantálja, hogy a moratórium kivezetése ellenére az ügyfelek által fizetendő havi törlesztőrészlet 2023 januárjától ne emelkedhessen a moratóriumban való részvétel során felhalmozódó kamatok és díjak miatt
  • a tartozás visszafizetése a futamidő meghosszabbításával valósulhat meg.

 

KATA módosítások

  • A pozitív vállalkozásfejlesztési hatások elismerése mellett támogattuk azt a szakpolitikai célt, hogy ezt az adózási formát ne lehessen használni a munkaviszonyok visszaélésszerű átminősítésére.
  • 2022 nyarán 450 ezer KATA-s vállalkozás volt jelen az adórendszerben, ebből 70 ezer szünetelő és 6500 inaktív (nem bocsátott ki számlát, nem volt forgalma, nem folytatott vállalkozói tevékenységet). A rendszerben 30 ezer BT beltag is szerepelt, tehát összesen 350 ezer aktív KATA-s vállalkozóból indultunk ki.
  • Jelenleg 110 ezer Új KATA-s vállalkozó van és 130 ezer Átalányadós (2022. október 15.)
  • A maradék 110 ezer vállalkozásból elképzelhető, hogy ugyanúgy 70 ezer szünetel, a 30 ezer BT beltag más adózási formát választhatott vagy megszűnt és a 10 ezer vállalkozás közül, ha 6500 inaktív ahogyan az előzőekben is volt, akkor mintegy 3500 egyéni vállalkozó még választhatja az átalányadózást vagy egyéb adózási formát, esetleg ennyi meg is szűnhet. A KATA átalakítás következtében az egyéni vállalkozások számában kevesebb mint 1%-os (0,7%) változás következett be, tehát a vállalkozó nem szűnt meg csak átalakult.

 

Energiaszolgáltatók erőfölényének letörése

  • 348/2022. (IX. 9.) Korm. rendelet: A villamosenergia- és földgáz kereskedelmi engedélyes társaságok a gazdasági társaságok részére történő ajánlatadás során a vállalkozások folyamatos energiaellátása érdekében tekintettel kell, hogy legyenek a kockázatkezelési szempontokon túl a gazdasági társaságok korlátos biztosítéknyújtási képességére abban az esetben is, ha ezzel a fogyasztók gazdasági erejét (hitelképességét) és biztosítéknyújtási képességét meghaladó mértékben vállalnak fel nemfizetési kockázatot.

 

Támogatás falusi kisboltoknak a Magyar Falu Program keretében

  • Bérköltségekre és rezsiköltségre is elszámolható pályázat jelent meg kisboltok részére.
  • A projektre összesen 8 milliárd forintot különített el a kormány, a támogatásra a Magyar Falu Program keretében lehetett pályázni.

 

Kamatstop

  • Az infláció megfékezése, a recesszió elkerülése és a vállalkozások megerősítése érdekében a kormánynak be kellett avatkoznia, ezért elfogadva a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kérését arról határozott, hogy a lakossági kamatstopon túl, az államilag nem támogatott, változó kamatozású, forint alapú kkv hitelekre is kiterjeszti a kamatstopot.
  • A kormány döntése értelmében 2022. november 15-től 2023. június 30-ig a kis- és középvállalatok érintett hitelei alapjául szolgáló kamat mértéke nem lehet magasabb, mint a 2022. június 28-i fordulónapra átszámított bankközi kamat mértéke, azaz 7,77%. Körülbelül 60.000 kkv nagyjából 100.000 db hitele érintett.

 

Széchenyi Kártya Program

A magyar kkv-k talpon maradásának és versenyképesének megőrzése érdekében az MKIK javaslatára a Kormány arról döntött, hogy 2023 első félévében kezelési költség nélkül, a piaci kamatszinthez képest rendkívül kedvező, évi nettó 5%-os ügyfélkamattal elérhetővé teszi a Széchenyi Kártya Program hiteltermékeit.

Januártól

  • a folyószámla-, a likviditási és a beruházási (azon belül az energiahatékonysági fejlesztéseket támogató zöld hitel) hitel mellett továbbra is elérhető lesz a kisebb vállalkozásoknak szóló mikrohitel,
  • a turisztikai és agrárágazatot segítő konstrukciók (Széchenyi Turisztikai Kártya és Agrár Széchenyi Beruházási Hitel).

 

Kiemelendő továbbá, hogy a Széchenyi Kártya Program kulcsszerepet játszik a kormány által bejelentett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programban is. A résztvevő vállalatok számára ugyanis lehetőség van arra, hogy az energiahatékonysági beruházásaikat a kedvező, 5 százalékos kamat mellett elérhető Széchenyi Zöld Beruházási Hitel segítségével hajtsák végre. A hitel igénybevételekor pedig a kormány önerőtámogatást nyújt legfeljebb a beruházás összköltségének 15 százalékának erejéig.

 

Gyármentő Program

  • Az MKIK kérésére gyármentő programot indított a kormány, amelynek keretében első körben 150 milliárd forint összértékű támogatást nyújtanak a nagyvállalatok energiahatékonyságát növelő beruházásokhoz.
  • A kormány szem előtt tartva a gazdasági recesszió elkerülését, valamint a teljes foglalkoztatottság megőrzését, mérlegelte a helyzetet, és a már bejelentett Gyármentő Programon túl, újabb segítségként 200 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő Garancia- és Hitelprogram megindításáról döntött. A két részből álló program 2023. január 1-jén indul.

 

Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program 2022

  • A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára a Kormány meghirdette a Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot, melynek keretében 2022-ben 100 milliárd, 2023-ban pedig 100-120 milliárd forint áll majd a kkv-k rendelkezésére. Így 2022-ben 75 milliárd forint juthat a működési költségnövekedés kompenzálására, további 25 milliárd pedig energiahatékonysági beruházásokra, amelyeket a Kormány a beruházás összköltségének 15 százalékáig támogat, a Széchenyi Kártya Program keretében nyújtott kedvező kamatozású beruházási hitelhez szükséges önerő egy részének átvállalásával. A Kormány a támogatottaktól elvárja, hogy védjék meg a munkahelyeket, őrizzék meg a foglalkoztatottak legalább 90 százalékát

Az MKIK megvizsgálta a kormány által meghirdetett kkv-támogatási program pályázati felhívását, és módosítással állt elő:

  • a pályázati feltételek tekintetében a százalékos árbevétel arányos energiaköltség-korlát a 3 helyett 2 százalékra módosult (így körülbelül 7 ezer céggel lenne több a potenciális jogosult).

 

Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) halasztás

  • 2023. július 1-re módosul a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók NTAK-adatszolgáltatásának kezdő napja. A fél éves halasztás hosszabb felkészülési időt biztosít a szolgáltatóknak az adatszolgáltatási gyakorlat feltételeinek minél hatékonyabb kialakítására, a digitális átállásra, a szoftverek használatának elsajátítására.

Egyéb ágazati támogatások a turizmus-vendéglátás szektorban

  • 2022. október 1. és 2023. március 31. között felfüggesztésre került a turizmusfejlesztési hozzájárulás fizetése. Ezen intézkedésnek köszönhetően több milliárd forint marad a szolgáltatóknál.
  • Összevonásra kerültek a SZÉP-kártya alszámlái, amelyen keresztül remélhetően tovább fog nőni a turisztikai szolgáltatók forgalma.
  • A turizmus ágazatban dolgozók számára 24 hónapra nőtt a munkaidőkeret a hatékony és rugalmas munkaidő-szervezés biztosítása érdekében.

 

MVM segítség kkv-nak

A Kormány 520/2022. (XII. 13.) Korm. rendelete a veszélyhelyzeti átmeneti villamosenergia-ellátás biztosításáról és egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásával kapcsolatos szabályokról.

  • A rendeleten keresztül az MVM Nexttel köthetnek szerződést azok az alacsony fogyasztású versenypiaci ügyfelek, akik más energiaszolgáltatókkal nem tudtak az energiahiány miatt szerződést kötni.

 

Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Program kibővítése

  • A kormány újabb 3 hónappal hosszabbítja meg a támogatási időszakot, így már 2023. első 3 hónapjára, azaz az új áramévben is igénybe lehet venni az energiaköltség növekményre vonatkozó támogatást.
  • A kormány emellett arról is döntött, hogy kiterjeszti a programot a turisztikai ágazatra. Ennek értelmében a magas energiaintenzitású szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban érintett kkv-k is jogosulttá válnak a támogatásra.

 

2023:

Munkába járási költségtérítés összegének emelése

  • A napi munkába járás és a hazautazás esetén kilométerenként akár 30 forint költségtérítést kaphat adómentesen munkáltatójától a munkavállaló.
  • A munkáltatónak a munkába járás költségét ennek az összegnek 60 százalékáig, azaz kilométerenként 18 forint összegben kell kötelezően megtérítenie.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title