AA

Belgium 2020.évi GDP-je: a II. világháború óta mért legnagyobb mértékű csökkenés

2020. június 10.

A GDP várhatóan 10,6 %-kal fog csökkeni Belgiumban az idei évben, köszönhetően a koronavírus terjedésének megfékezésére hozott intézkedéseknek és így a II. világháború óta nem tapasztalt mértékű csökkenést fog mutatni.  2021-ben várhatóan már örvendetes növekedés lesz tapasztalható (+8,2%), - áll a belga szövetségi Tervezési Iroda múlt pénteki közleményében. A 2 éves időszak alatt mindösszesen 111.000 munkahely elvesztése várható.

 

"Egyrészt a világjárvány terjedésével kapcsolatos bizonytalanságok, másrészt a hatóságok által (a vírus elleni küzdelem, valamint a háztartások és a vállalkozások támogatása érdekében) hozott intézkedések hatékonysága teszi bonyolulttá a helyzetet, illetve nehezíti meg jelentősen a gazdaság fejlődését.”- hangsúlyozza a Tervezési Iroda, amelynek előrejelzései azon a tényen alapulnak, hogy a belgiumi és külföldi gazdasági tevékenységek újraindítását nem fogják már további, a járvány újbóli terjedésével kapcsolatos korlátozó intézkedések veszélyeztetni. A gazdasági sokk nagyságának ellentmondóan, a magánszemélyek rendelkezésre álló jövedelme várhatóan "viszonylag jól" fog ellenállni a válságnak az idei évben, várhatóan 2,2% -os csökkenéssel, majd 2021-ben már 2,9% -kal fog növekedni.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title