AA

Holland lakáspiac: az elkövetkezendő 10 évben 845.000 új lakás építésére lesz szükség

2020. június 17.

Hollandiában 2020 és 2030 között összesen 845.000 házat kell építeni, ahhoz, hogy a lakáspiaci kínálat megfeleljen a növekvő keresletnek. Ezt állítja Kajsa Ollongren holland belügyminiszter egy, a közelmúltban publikált jelentésben.

 

A jelentés az elmúlt év legfontosabb fejleményeit tartalmazza a holland lakáspiacot illetően. A kormányzat lakáspiaccal kapcsolatos fő célja a lakásteremtés, azaz a lakásépítések folyamatos szinten tartása, mivel csak így lehet kielégíteni a növekvő igényeket, és ezzel egyidejűleg kiküszöbölni a lakáshiányt. Jelenleg 331.000 lakóingatlan hiányzik Hollandiában, ami a teljes lakásállomány 4,2 %-a. A jelentés szerint ezt 2035-re 2% -ra kell csökkenteni.

 

Ollongren miniszter szerint a lakóingatlanok iránti kereslet csak a következő időszakban fog növekedni, részben annak köszönhetően, hogy Hollandiában folyamatosan növekszik a lakosság száma, a prognózis szerint 15 év múlva  Hollandiának várhatóan 18,8 millió lakosa lesz (2020.jan.1-én 17,1 M volt Hollandia népessége, szerk.). A jelentés azt is kimutatja, hogy a pályakezdők és a közepes jövedelemmel rendelkezők esetében jellemző elsősorban a lakáskeresés.

 

Jelenleg túl kevés az újonnan épített holland lakóingatlanok száma, 2020-ban várhatóan 55.000-re csökken a 2019.évi 71.500 darabszámról, a jövő évben pedig még tovább csökken (50.000), s csak azt követően javul majd a helyzet. A jelentés azt is megvizsgálja, hogy a koronavírus nyomán kialakult válság milyen hatással van a lakáspiacra és megállapítja, hogy az emberek visszafogottabb fogyasztók lettek ezen a területen is, így vonakodnak házat vagy lakást vásárolni. A befektetők éppen ezért kevésbé aktívak jelenleg a lakáspiacon – véli a miniszter.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title