AA

Hollandia: a kerékpárok iránti kereslet magas, a kínálat azonban csökken

2020. június 17.

Szinte minden rendes holland embernek kell, hogy legyen legalább egy kerékpárja, és egyre többen közúti, hegyi vagy e-kerékpárral is rendelkeznek már a rendes kerékpár mellett. Az európai piacvezető gyártócég, az Accell szerint a sportkerékpárok és az elektromos kerékpárok iránti igény jelentősen megnőtt, részben a koronavírus-járvány következményeként. "Jelenleg mindenki hegyi- vagy versenykerékpárt akar" - mondta Ton Anbeek vezérigazgató a NU.nl.-vel készült interjúban, kiegészítve azzal, hogy május hónapban 25%-kal nőtt a kereslet a társaság által gyártott kerékpárok iránt, a tavalyi hasonló időszakhoz képest. "Noha a hollandiai üzletek nem zártak be teljesen a korlátozások ideje alatt, a fogyasztók ugyanakkor óvatosabbak lettek a vásárlások során. Ezek bizonytalan idők voltak, és egy kerékpár megvétele jelentős vásárlásnak számít Hollandiában. Hagyományosan a március - április - május hónapok jelentik a kerékpárértékesítés legforgalmasabb időszakát.

 

"Az elektromos kerékpárok népszerűsége, valamint az irántuk megnyilvánuló kereslet évek óta növekszik. Napjainkban már az is megfigyelhető, hogy azok a fogyasztók, akik már rendelkeznek elektromos kerékpárral, négy vagy öt év elteltével újabbat akarnak venni, pl. nagyobb távolságra vagy erősebb motorral." – magyarázza az új trendeket Ton Anbeek.  A kerékpárgyártó cég szerint az e-kerékpár a tömegközlekedés kiváló alternatívájának tekinthető a koronavírus időszakában.

 

A kerékpárok teljes piaca Hollandiában évente mintegy 1 millió kerékpár, amelyekből csak kis piaci szegmenst képviselnek a versenykerékpárok és a hegyi kerékpárok (kb. 65.000 db évente).  Anbeek szerint továbbra is magas a kereslet, de a kínálat kezd elmaradni tőle: "A szállítási idő egyre növekszik, a rendelkezésre állás egyre nagyobb problémát jelent." A kínai újévtől kezdve (január vége, szerk.) a kerékpár vázak szállítása elmarad. Azóta a termelést csökkenteni kellett, és a megrendeléseket lemondták, mert a kereslet szintén kiesett." – jegyzi meg a vezérigazgató.

 

"Néhány üzlet már nem értékesít kerékpárokat" - ismeri el Ton Anbeek. "Problémák merülnek fel azokban az üzletekben is, ahol kerékpárjainkat értékesítik. Az iparág nem képes kielégíteni a keresletet." Mivel a kerékpárok iránti kereslet nemcsak Hollandiában magas, hanem más európai országok is kezdik felfedezni azokat, mint biztonságos és tiszta közlekedési eszközöket, egyes modellek már egész egyszerűen nem érhetőek el.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title