AA

Az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatos szankciók 13. csomagja

2024. február 26.

A Tanács úgy határozott, hogy korlátozó intézkedéseket vezet be további 106 személlyel és 88 szervezettel szemben, akiket, illetve amelyeket felelősség terhel az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedésekért.

Az új jegyzékbe vételek elsődlegesen a katonai és védelmi ágazatokat és a velük kapcsolatban álló személyeket – köztük a KNDK Oroszországba irányuló fegyverszállításában részt vevő személyeket –, valamint az igazságszolgáltatás tagjait, helyi politikusokat, továbbá az ukrán gyermekek jogellenes elhurcolásáért és katonai átneveléséért felelős személyeket célozzák.

Az Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy fenyegető intézkedések miatt hozott uniós korlátozó intézkedések jelenleg összesen több mint 2000 személyre és szervezetre vonatkoznak.

A jegyzékbe vett személyek és szervezetek vagyoni eszközeit befagyasztják, uniós polgárok és vállalkozások pedig nem bocsáthatnak rendelkezésükre pénzeszközöket. A jegyzékbe vett természetes személyekre ezenkívül utazási tilalom is vonatkozik, amelynek értelmében nem léphetnek be az EU területére, illetve nem haladhatnak át azon.

A Tanács további 27 szervezetet vett fel azon szervezetek jegyzékébe, amelyek közvetlenül támogatják Oroszország katonai és ipari komplexumát az Ukrajna elleni agressziós háborúban. Ezekre a szervezetekre szigorúbb kiviteli korlátozások vonatkoznak majd a kettős felhasználású termékek és technológiák, valamint az olyan termékek és technológiák tekintetében, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország védelmi és biztonsági ágazatának technológiai megerősítéséhez. E szervezetek némelyike harmadik országban (India, Srí Lanka, Kína, Szerbia, Kazahsztán, Thaiföld és Törökország) található, és közreműködött kereskedelmi korlátozások kijátszásában, a többi pedig olyan orosz szervezet, amely részt vesz az orosz katonai és ipari komplexum számára szükséges elektronikai alkatrészek fejlesztésében, gyártásában és azok szolgáltatásában.

A szankciók részletes leírása az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa közös honlapján keresztül érhető el a következő linken keresztül: Az Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kapcsolatos szankciók 13. csomagja

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title