AA

Együttműködik az MKIK és a KSH

2024. július 18.

2024. július 18-án a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentős együttműködési megállapodást kötött, amely célja a Magyarországon működő vállalkozások versenyképességének javítása és a vállalkozások széleskörű tájékoztatása. Az együttműködés kiemelt célja, hogy a magyar gazdaság motorját jelentő vállalatok időben értesüljenek az őket érintő gazdasági adatok pontos és megbízható eredményeiről. Az adatalapú gazdaság kiemelt fontosságú annak érdekében, hogy a gazdasági szereplők minél jobban hozzájáruljanak a stabil és kiszámítható gazdasági környezetkialakításához, fejlődéséhez, valamint a versenyképességükdinamikus növelésének is elengedhetetlen eleme a megbízható forrásból származó adat. Célunk továbbá, hogy a vállalkozások megfelelő támogatást kapjanak a piaci folyamatok adatalapú megközelítéséhez és mindennapiértelmezéséhez. Mindkét fél elkötelezett a gazdasági adatok pontos és megbízható gyűjtése, elemzése és közvetítése iránt, ezzel is hozzájáruljanak Magyarország gazdaságánakstabilitásához és dinamikus, fentartható fejlődéséhez.

Az együttműködés keretében az MKIK és a KSH célja a hazai vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségeinek összehangolása, az adatszolgáltatási folyamatok egyszerűsítése és további digitalizációja, valamint a rendelkezésre álló statisztikai adatok terjesztése a vállalkozások felé. Az MKIK közvetítő szerepével elősegítiazt, hogy a vállalkozások hatékonyan használják fel a KSH által aggregált gazdasági adatokat. A KSH elkötelezett az adatszolgáltatói terhek csökkentése iránt, emellett hazánk egyik legnagyobb adatvagyon-kezelőjeként célja többek között a vállalkozások széleskörű tájékoztatása, amely az üzleti döntéseik meghozatalában és a versenyképességüknövelésében játszik elengedhetetlen szerepet.

 

Az együttműködés alapelvei és tevékenységei:

• A hazai vállalkozások adatszolgáltatási kötelezettségeinek egyszerűsítése és digitalizációja.

• A KSH hivatalos statisztikáinak minőségi javítása és terjesztése.

• A kétirányú kommunikáció kialakítása a vállalkozások és a KSH között, az MKIK hídszerepével kiegészítve.

• Az elektronikus megoldások és ingyenes adatszolgáltatások fejlesztése és támogatása.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
Az MKIK 2024. május 30-án megtartott Küldöttgyűlése megválasztotta a következő négy évre az Országos Választási és Jelölő Bizottság tagjait és elnökét. Dr. Balog Ádám elnök vezetésével a Bizottság 2024. június 27-én megtartotta ...
X public.szechenyi.title