AA

Kiválóan szerepeltek a magyar versenyzők a szakmák Európa-bajnokságán

2018. október 01.

3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 9 kiválósági érmet nyertek a magyarok a EuroSkills Budapest 2018-as versenyen.

A EuroSkills Budapest 2018-as verseny győzteseit egy ünnepélyes záróceremónia keretében hirdették ki a Papp László Budapest Sportarénában.  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezett megmérettetésen a magyar csapat 27 szakmában indult, ebből 17 versenyszakmában értek el helyezést. A háromnapos eseményen 28 ország, közel 600 versenyzője 37 szakmában mutatta meg tudását, mintegy 100 ezer látogató előtt. A díjátadón beszédet mondott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A magyar szakemberek ismét bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük kiemelkedő az európai mezőnyben is: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 9 kiválósági érmet nyertek, összesen 17 helyezést. A EuroSkills Budapest 2018 Nemzet Legjobbja kitüntetést Nagy Ádám János (bútorasztalos szakma) kapta.

Áder János köztársasági elnök a szakmák Európa-bajnokságának díjátadóján kiemelte: precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munkára a világon mindenütt szükség van. A versenyzőkhöz szólva azt mondta: legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely az egész világon mindenhol versenyképes. Az államfő hangsúlyozta, egy dologban minden a szakmájában sikeres ember egyforma: abban, hogy mesterek akarnak lenni. A mesterek mindent tudni akarnak a szakmájukból, amit megtanulni csak lehetséges – tette hozzá.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a kiváló magyar szereplés azt mutatja, hogy Magyarország megfelelő szakemberekkel rendelkezik a hagyományos, illetve a legmodernebb tudást igénylő, új szakmákban. Hozzátette: a magyar csapat teljesítménye a magyar iparfejlesztés szempontjából is jelentős, azt üzeni a befektetőknek, hogy érdemes Magyarországon invesztálni, mert a szaktudás megvan.  A versenyzőkhöz szólva Parragh László hangsúlyozta, hogy legyenek büszkék eredményeikre. "Kívánom, hogy lelkesedéssel haladjatok a szakmai utatokon, mert ha szereted, amit csinálsz, akkor egy percet sem kell dolgoznod az életben" – emelte ki az MKIK elnöke.

Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke elismerően szólt arról, hogy Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során, és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét mind pedig a méreteit illetően – mondta a WordlSkills Europe elnöke.

A magyar versenyzők kiválóan szerepeltek: aranyérmes lett a Sipos Kristóf Balázs és Takács Zoltán alkotta mechatronika csapat, Nagy Ádám János épületasztalos és Simon Krisztián bútorasztalos. Ezüstérmet szerzett Balogh Ákos webfejlesztő, Cseke Szabolcs festő, Varholik Dávid ápoló. Bronzérmet kapott Zaja Dániel hegesztő, Balogh Krisztián kőfaragó, Takács Dániel virágkötő. A legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria csapata, a harmadik pedig Franciaországé lett. Magyarország a negyedik helyen végzett.

 

A EuroSkills Budapest zárórendezvényen átadták a következő rendező országnak, Ausztriának az EuroSkills zászlót.

A győztesek teljes névsora itt érhető el.

Képek a ceremóniáról az alábbi linken érhetők el.

 

A magyar nyertesek névsora:

1

Simon Krisztián

Bútorasztalos

aranyérem

Veszprém megye

2

Nagy Ádám János

Épületasztalos

aranyérem

Pest megye

3

Sipos Kristóf Balázs

Mechatronika

aranyérem

Hajdú-Bihar megye

4

Takács Zoltán

Mechatronika

aranyérem

Békés megye

5

Balogh Ákos

Webfejlesztő

ezüstérem

Veszprém megye

6

Cseke Szabolcs

Festő, díszítőfestő

ezüstérem

Pest megye

7

Varholik Dávid

Ápolás és gondozás

ezüstérem

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

8

Zaja Dániel

Hegesztő

bronzérem

Heves megye

9

Takács Dániel

Virágkötő

bronzérem

Vas megye

10

Balogh Krisztián

Kőfaragó

bronzérem

Zala megye

11

Leidl Péter

Villanyszerelő

kiválósági érem

Pest megye

12

Hédl Ádám Zoltán

Kőműves

kiválósági érem

Zala megye

13

Gábor Lóczi

Szárazépítő

kiválósági érem

Békés megye

14

Kovács Alexandra

Fodrász

kiválósági érem

Békés megye

15

Papp Viktória Dóra

Szépségápoló

kiválósági érem

Veszprém megye

16

Svajda Viktória Bernadett

Pincér

kiválósági érem

Budapest

17

Déri Levente

Informatikai rendszerüzemeltető

kiválósági érem

Bács-Kiskun megye

18

Orodán Tamás

Informatikai rendszerüzemeltető

kiválósági érem

Békés megye

19

Sárvári Ágnes

Dekoratőr, kirakatrendező

kiválósági érem

Fejér megye

Forrás: MKIK/ MTI

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title