AA

Parragh László: az MNB veszélyhelyzetet teremtett, amire azonnal reagálnunk kellett

2021. augusztus 27.

Parragh László a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján tartott előadásában erőteljes kritikát fogalmazott meg a Magyar Nemzeti Bank politikájával szemben. Az MKIK elnöke túlságosan magasnak tartja az inflációt, és úgy vélekedett, hogy a jegybank a Növekedési Hitelprogram hirtelen megszüntetésével olyan veszélyhelyzetet teremtett a gazdaságban, amelyet a Széchenyi Kártyával kellett megoldani. Azonban úgy véli, hogy az olcsó hiteleknek a következő években még meglesz a böjtje.


Az előttünk álló kihívás az, hogy le kell bontanunk olyan dogmákat, amelyeket a rendszerváltás óta cipelünk magunkkal, miközben a világ túllépett már rajtuk – mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján.

Parragh kiemelte, hogy az elmúlt időszak eredményeit arra tudtuk alapozni, hogy a kormány, a kamara és a nemzeti bank is együttműködött. „A nemzeti bank is együttműködött 2013-tól, nos, ez ma azért nem ennyire igaz” – utalt a jegybank és a kormányzat közötti ellentétekre. A válság során volt olyan időszak, amikor a miniszterelnökkel hajnal 3-kor egyeztettünk arról, mit kell tenni, amikor összeomlottak a piacok, a légiközlekedés, a turizmus, mondta Parragh.

ÚGY VÉLEKEDETT, HOGY A KORONAVÍRUS EGY FIGYELMEZTETÉS VOLT A VILÁG, AZ EMBERISÉG SZÁMÁRA. KIEMELTE, MA IS MONSZUN, VIHAROK, ERDŐTÜZEK, TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK VANNAK SZERTE A VILÁGBAN, VAGYIS RENGETEG A KIHÍVÁS, AMIRE NEM TALÁLTUK MÉG MEG A VÁLASZT.

Az állam túlzott szerepvállalása a gazdaságirányításban hiba, de az erről való teljes lemondás legalább akkora hiba. Meg kell találni az egyensúlyt, ebben a cselekvőképesség rendkívül fontos tényező. „Ha az a kérdés, hogy Friedman vagy Keynes, akkor a helyes válasz a keynesi filozófia” – utalt a gazdaságélénkítés és az anticiklikus gazdaságpolitika fontosságára. Úgy vélekedett, a leghatékonyabb válságkezelési eszköz a Széchenyi Kártya. „Néha magam is megijedek mekkora a növekedés a Széchenyi Kártyában” – mondta Parragh, de azt is kiemelte, hogy nem volt más választásuk.

,,Az MNB egyik pillanatról a másikra kivonult a piacról, amivel veszélyhelyzetet teremtett a gazdaságban"

– mondta az MKIK elnöke, rámutatva, hogy a jegybank a gazdasági újraindítás időszakában szüntette meg a Növekedési Hitelprogram olcsó hiteleit, amely a kkv-knak volt elérhető.

Évek óta mondja az MKIK, hogy az inflációs pálya rosszabb, mint amit az erre hivatott intézmény mond, a szerkezete meg még annál is rosszabb – hangoztatta Parragh. „Az inflációban nem megyünk jó pályán, az unión belül nálunk a legmagasabb a pénzromlás, az az állítás pedig megmosolyogtat, hogy most rossz, de majd 3 hónap múlva jobb lesz. Ez nem így van, sajnos egyszerűen nem igaz” – mondta az MKIK elnöke. Parragh László közölte, hogy

,,a kamatpálya, amit felrajzoltunk a kedvezményes, nullás kamatozású hitelezéssel, fog még nekünk fejfájást okozni."

Ma már a túlfűtöttségi kockázatát láthatjuk a gazdaságban - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a gazdasági növekedés és az infláció összefüggéséről még sokat fogunk polemizálni a következő időszakban.

Úgy vélekedett, a koronavírus leküzdéséhez kötelező oltásra lenne szükség. Nem azoknak a védelme érdekében, akik nem akarják felvenni az oltást, hanem a teljes társadalom és a gyermekeink védelmében – hangsúlyozta. Engem nem kérdeztek meg 1-2 évesen, hogy kérem-e a kanyaró vagy a tuberkulózis elleni oltást, hanem beadták, de az oltások miatt ma nincsenek is ilyen betegségek. „Az államnak keményebben kellene belenyúlnia ezekbe a folyamatokba” – tette hozzá.

Nem tudjuk, hogy lesz-e újabb járványhullám, nem tudjuk, hogy a szomszédjaink hogyan fogják kezelni ezt, és azt sem, hogy a több százezer Horvátországban nyaraló magyar mit hoz haza – fogalmazott. Szerinte az átoltottságban elértük a plafont, amit a most alkalmazott eszközökkel el tudtunk érni, ezért új eszközöket kell használnunk az oltottság növelése érdekében.

Parragh szerint a vírusválság rámutatott, hogy ember nem mindenható, hanem kiszolgáltatott. Sok millió ember halt meg és ment tönkre a világon – mondta az elnök, aki szerint a válságban kiderült, hogy vannak területek, ahol kell önellátás egy ország számára. Kell saját vakcina, gyógyszer, egészségügyi ellátó képesség, mert ha baj van, akkor mindent elvisznek ebből az országból – vélekedett. Ha ezeket 30 évvel ezelőtt mondom, azt mondják rám, hogy a kommunizmust akarom építeni, a vírus viszont új megvilágításba helyezett mindent. Az államnak gyorsan kell reagálni, a dogmákat pedig le kell törnünk – mondta Parragh.

Forrás: portfolio.hu
Fotó:: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title