AA

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt kéri a Kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását.

2023. június 14.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) azt kéri a Kormánytól, hogy fontolja meg a fix áras szerződések azonnali felülvizsgálatát és piaci árszinthez igazítását.

 

A területi kamarák által összegyűjtött számos vállalkozói jelzés alapján indokolt és szükséges az energiaszerződések felülvizsgálata. A KKV-k nagy része a jelenlegi piaci árhoz képest viszonylag magas áron kötötte meg fix áras szerződését tavaly ősszel, és kényszerült bele 2022-ben a fix áras szerződéskötésbe tevékenységük folytatása érdekében. A hazai kkv-kör a kedvezőtlen feltételű szerződéssel járó megemelkedett költséget - alacsony teherbírása okán - hosszú távon nem tudja elviselni.

A fix áras szerződések ugyan előnyös lehetőséget nyújtottak az energiaellátás biztosítására, kiszámítható költségeket nyújtva a vállalkozásoknak a szerződéskötés évében felmerült negatív külső körülmények enyhítésére. Azonban az elmúlt időszakban bekövetkezett piaci változások és a nemzetközi árak csökkenése miatt a jelenlegi helyzet nagyságrendileg hozzávetőlegesen 60 ezer vállalkozást érinthet, ennek mintegy harmada az, aki rendkívül magas áron szerződött le tavaly év végén.

Az MKIK ezért javasolja, hogy a Kormányzat tekintse át a jelenleg érvényben lévő fix áras energia szerződéseket ugyanis, ahol átlagosan 265 EUR/MWh árat tapasztal a szektor -ami a jelenlegi tőzsdei áraknál érdemben magasabb – ott érdemi beavatkozás szükséges. A jelenlegi árkülönbözet megköveteli az olyan módosítást, amely lehetővé teszi az előző szerződés kedvezőtlenné vált feltételeinek korrigálását. A KKV-kör bürokratikus terheinek csökkentése érdekében szorgalmazzuk továbbá, hogy a szerződésmódosítás automatikus legyen és a vállalkozásoknak ne legyen vele teendője.

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A 180 egyetemi közgazdász körében végzett közös felmérésben az egyetemi professzorok az iskolai osztályzás szerint „még elégséges” jelzővel osztályozták a német gazdaság telephelyi feltételeit.
X public.szechenyi.title