AA

Parragh László: szükség lesz a minimálbér emelésére

2021. június 10.

Parragh László: szükség lesz a minimálbér emelésére

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint szükség lesz a magyar munkaerőpiacon a minimálbér emelésére, részben azért, mert mintegy 500 ezer magyar munkavállaló már külföldön dolgozik, másrészt a minimálbér szintjét tekintve nemcsak a nyugat-európai országoktól, de a környező államoktól is la vagyunk maradva. Ezt az MKIK elnöke a VG gazdasági csúcskonferenciáján mondta.

Parragh László emlékeztetett arra, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara jelentős mértékben részt vett a gazdaságpolitika alakításában a válság alatt, és javaslataikat a kormányzat minden esetben meghallgatta és támogatta. A válságkezelés során hozott gazdasági intézkedések döntő többsége a kamarával történt egyeztetést követően jelent meg.

Jelezte: a kamarai javaslatok közül nagy port kavart az iparűzési adó kérdését érintő indítványunk. Az iparűzési adónak a kis- és középvállalkozói szektor irányába megvalósuló 50 százalékos csökkentése jelentős összeget hagy a vállalkozásoknál. Javaslatukra a helyi adók mértékét befagyasztották, a vendéglátás áfája a célzott házhoz szállítás esetén 5 százalékra csökkent, a munkahelymegtartás biztosítására a bérkompenzáció folyamatosan rendelkezésre állt.

Elmondta: a kormány beruházásélénkítési programot alakított ki a javaslatunkra, például a SZÉP-kártyán lévő pénzek korlátozás nélküli felhasználásáról.

Emellett az egyik leglényegesebb válságkezelő intézkedés a hitelhez jutás feltételeinek javítása volt 100 milliárdos keretösszegben. Ennek következtében maximum 10 millió forintos kamatmentes újraindítási gyorskölcsönhöz juthatnak a mikro-, kis- és középvállalkozók.

Rámutatott: a Széchenyi Hitelkártya program igen kedvező vállalkozói fogadtatása igazolja, hogy a Széchenyi Hitelkártya meghatározó eleme lett a pénzügyi eszköztárnak, és egyben időtállónak és válságállónak bizonyult. Céljuk, hogy segítsék a likviditás terén a vállalkozásokat, a beruházások pénzügyi feltételeit biztosítsák, és figyeljenek a technológiaváltás, a digitalizáció, az innováció, a kutatásfejlesztés terén a cégeknek

A hitelezés terén a kamara mintegy 650 milliárd forint szerződéskötést segített, ennek során így több mint 40.000 hiteligénylést nyújtottak be és mintegy 30.000 hitelügylet esetében megkötötték a szerződést. A Széchenyi Kártya Program keretében a 2002-es indulástól napjainkig 340 ezer hitelügylet jött létre, a megkötött szerződések összege elérte a 3 300 milliárd forintot.

Arról is szólt, hogy a Széchenyi Kártyaprogram már a középjövőben új konstrukciókat indítanak. A Széchenyi Újraindítási Hitelek júliustól lesznek elérhetők a vállalkozások számára.

 

Forrás: www.vg.hu
Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title