AA

Új tájékoztató rendszert indít a Kamara az egyéni vállalkozóknak

2020. július 06.
Archivált cikk

2020. július 1. után a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozáshoz szükséges általános információkról, valamint a képesítéshez, illetve a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről (korábban a Kormányablakok feladata volt tájékoztatást nyújtani az egyéni vállalkozói tevékenységhez szükséges alapvető információkról és kötelezettségekről). A területileg illetékes gazdasági kamarák személyre szabott tájékoztatása mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy új információs felület létrehozásával könnyíti meg az érdeklődők számára az információgyűjtést.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 2020. július 1. napján hatályba lépő 3/A. § (4) bekezdése alapján a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásához szükséges információkról, az egyéni vállalkozói tevékenység folytatásáról, a képesítéshez, valamint a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara feladatainak ellátása érdekében a korábban Engedélyköteles tevékenységek katalógusa-ként ismert rendszert 2020. július 1. napjától egy új egyéni vállalkozói tájékoztatási rendszer, az  e-TUs rendszer váltja fel.

Az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához hasonlóan az e-TUS rendszerben is TEÁOR számra és elnevezésre, illetve ÖVTJ kódra és elnevezésre lehet keresni. (Amennyiben az érdeklődőknek az elnevezésekkel, kódokkal kapcsolatban további információra lenne szükségük, a Központi Statisztikai Hivatal honlapján az osztályozások menüpontban jutnak további információkhoz.)

Az e-TUs rendszer, hasonlóan az Engedélyköteles tevékenységek katalógusához, tájékoztatást ad arról, hogy egy adott tevékenység bejelentés vagy engedélyköteles-e, illetve mely hatósághoz szükséges fordulni egy esetlegesen fennálló kötelezettség teljesítése érdekében. Az e-TUS mindemellett megmutatja azt is, hogy az adott tevékenység folytatásához szükséges-e szakképesítés. Amennyiben egy tevékenység szakképesítéshez kötött, a rendszer tájékoztatást ad a jogszabályban előírt szakképesítés(ek) pontos megnevezéséről, valamint a képesítést előíró jogszabályhelyről is.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy jelenleg az Engedélyköteles tevékenységek katalógusa és az e-TUs rendszer párhuzamosan elérhető, azonban 2020. augusztustól kizárólagosan az e-TUs rendszeren keresztül és a területileg illetékes kamaráknál tudnak informálódni.

A területileg illetékes kamaráknál továbbá az alábbi témák kapcsán is tájékozódhatnak az érdeklődők:

  • A tevékenység végzéséhez szükséges képesítés szintje.
  • A képesítés KEOR szerinti tanulmányi területe (szakirány).
  • Van-e lehetőség helyettesítő képesítés elfogadására?
  • A tevékenység esetén a jogszabályban meghatározott szakképesítés helyett elfogadható a szakiránynak megfelelő magasabb szintű szakirányú végzettség is.
  • A tevékenység esetén a jogszabályban meghatározott szaktanfolyami végzettség helyett elfogadható az adott tevékenység végzéséhez szükséges kompetenciák.
  • Rendelkezésre állnak-e ekvivalens (egyenértékű, megfeleltethető) képesítések, ha igen annak mi a megnevezése?
  • Ekvivalenciát előíró jogszabály megnevezése.
  • A tevékenység után minimálbér vagy garantált bérminimumnak megfelelő járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a vállalkozónak.

Az illetékes kamarák elérhetőségeiről, ügyfélfogadási rendjéről az alábbi linken keresztül tájékozódhatnak: https://mkik.hu/teruleti-kamarak

Kapcsolodó információk 2022

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. május 21-24. között közösségi kiállítási standot szervez támogatott kiállítói vagy vásárlátogatói részvételi lehetőséggel a belgrádi Nemzetközi Technika Vásárra.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. május 6-8. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Szerbiába, Kragujevácba.
X public.szechenyi.title