AA

Az MKIK is támogatja a lego-robot világbajnokságot

2019. július 17.

Az MKIK is támogatja a lego-robot világbajnokságot

A 2019-es World Robot Olympiad (WRO) világdöntő sikeres lebonyolítása és népszerűsítése érdekében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára, valamint Némethné Gál Andrea, az Edutus Egyetem rektora.

Idén novemberben, Európában elsőként Magyarországon rendezik meg a WRO világbajnokságot, mégpedig Győrben, melyre több mint 3000 indulót várnak 65 országból. A csapatok nemcsak építik, hanem programozzák is a robotokat, melyek például felismerik az akadályokat és érintésre reagálnak. A világdöntőre hat magyar csapat kvalifikálta magát. A versenyt hazánkban a tatabányai Edutus Főiskola honosította meg, az idei döntőn pedig csaknem kilencven csapat versengett. A megmérettetés célja, hogy a gyermekek minél közelebbről megismerkedjenek a természettudománnyal és ösztönözzék őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

György László elmondta, hogy a minisztérium 15 millió forintos támogatással 50 iskolának biztosított alkatrészeket a Lego-elemekből felépíthető, programozható robotok összeállításához. Az országos díjkiosztó előtt az ötven pályázó intézményből felkészülésüket értékelve három iskolának adott át 3D nyomtatóból álló különdíjat az államtitkár és Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

A Lego-elemekből álló robotok programozási nyelve alapul szolgálhat a későbbi PLC ismeretek könnyebb elsajátításához, alkalmazásához. A versenyeken részt vevő diákok 85 százaléka műszaki, természettudományos vagy informatikai területen tanul tovább, helyezkedik el.

Forrás: KEMKIK / MKIK

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title