AA

Az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos szankciók tizedik csomagja

2023. február 28.

Az Európai Unió Tanácsa úgy határozott, hogy az elfogadott tizedik átfogó szankciócsomag keretében korlátozó intézkedéseket vezet be további 87 személlyel és 34 szervezettel szemben. E döntés meghozatalára Oroszország Ukrajna elleni, február 24-én indított, folytatódó teljes körű katonai inváziójának és katonai agressziójának súlyosságára válaszul került sor.

Az újonnan jegyzékbe vett 121 személy és szervezet az egyének és szervezetek különböző kategóriáiba tartoznak, de a maguk módján valamennyien hozzájárulnak a háborúhoz:

Ami a politikai/intézményi szintet illeti a Tanács többek között az alábbi kulcsfontosságú döntéshozókat vette fel a jegyzékbe:

  • az Oroszországi Föderáció Szövetségi Tanácsának új, 2022. december 20-án hivatalba lépett tagjai, beleértve a jogellenesen annektált úgynevezett „Luhanszki Népköztársaság” képviselőjét és az Egységes Oroszország Párt Általános Tanácsának helyettes titkárát
  • 19 miniszterhelyettes és több orosz kormánytisztviselő, köztük szövetségi ügynökségek vezetői
  • az Állami Duma 4 képviselője
  • az Összorosz Népfront és 5 hozzá kapcsolódó személy. Az Összorosz Népfront (ONF) mozgalom társadalmi kampányt szervez („All for Victory!”), amelynek keretében tárgyi és pénzbeli adományokat gyűjt az úgynevezett „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” katonai egységeinek támogatására.

A szankciók hatálya alá tartoznak továbbá az orosz katonai és védelmi ágazat meghatározott személyei, ukrán gyermekek deportálásáért és kényszeradoptálásáért felelős személyek, egyéb gazdasági szervezetek, valamint  immár négy olyan iráni személy is, akik részt vettek az Oroszország által Ukrajna ellen használt drónok kifejlesztésében és szállításában. A szankciók részletes leírása az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa közös honlapján keresztül érhető el a következő linken keresztül: Az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborújával kapcsolatos szankciók tizedik csomagja – Consilium (europa.eu)

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A Kocaeli Iparkamara üzleti delegációjának látogatása alkalmából Magyar-török üzletember-találkozó megrendezésére kerül sor 2024. május 8-án, a HUNGEXPO-n, az Ipar Napjai kiállítás keretében, Budapesten.
A helyzet sokak szerint ellentmondásos, a német tőzsdei áramárak még mindig kétszer olyan magasak, mint 2019-ben.
X public.szechenyi.title