AA

Még olcsóbbak lesznek a hitelek

2024. január 30.

Budapest, 2024. január 30. - Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte, hogy a kamara üdvözli a kormány azon törekvését, miszerint a hitelpiac dinamizálása érdekében a kamatkörnyezet javítását, a vállalkozások által fizetendő terhek csökkentését tűzte ki célul. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alapvető törekvése, hogy minden eszközzel támogassa a hazai vállalkozások fejlődését, legyen az forráshoz jutás, vagy akár a hitelköltségek csökkentése.

 

A kormány a Bankszövetséggel folytatott egyeztetésének eredményeként tegnap megszületett megállapodás, azaz, hogy az új vállalati hitelek esetén a futamidő alatt 6 hónapig nulla százalékra csökken a BUBOR feletti kamatfelár, azért is rendkívül jó hír, mert ettől a kamatszint azonnali és gyors csökkenését reméljük.

A vállalkozások szemszögéből nézve a döntés javítja a hitelkondíciókat, hiszen a korábbiakhoz képest olcsóbban vehetnek fel hitelt, ami a cégeknél nagyon hamar láthatóvá és érzékelhetővé válik, így az ösztönzőleg hat a hitelezési és beruházási kedvre egyaránt – tette hozzá Parragh László.


Természetesen az intézkedés bankokra gyakorolt hatása kettős, mivel a profit csökkenésével járhat, ugyanakkor magában hordozza a hitelpiac élénkítésének reményét, vagyis a hitelezés erősödése pozitív hatást gyakorol a bankok eredményére. Fontos megjegyezni, hogy ezzel a megállapodással időt nyertünk arra a szakmai egyeztetésre, amelyben a hitelezés sarokpontjait újra lehet tárgyalni, figyelembe véve a piaci szereplők igényeit.
 

Parragh László kiemelte, hogy minden gazdasági szereplő érdeke, hogy a gazdasági növekedésünk újra fellendüljön és ennek nélkülözhetetlen eleme a beruházást ösztönző és a fogyasztást élénkítő hitelpiac megléte, amihez ez a döntés egy lépéssel közelebb visz.

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title