AA

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az MKIK az Energiaügyi Minisztériummal

2024. október 18.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és az Energiaügyi Minisztérium (EM) 2024. október 18-án stratégiai együttműködési megállapodást kötött, melynek célja a magyar gazdaság fenntartható fejlődésének és versenyképességének előmozdítása. A megállapodás új lendületet ad a kormány és a vállalkozók közötti együttműködésnek. A partnerség kiemelt figyelmet fordít az energiahatékonyság, a fenntarthatóság és a klímasemlegesség előmozdítására, valamint a kiszámítható beruházási környezet kialakítására.

A Magyarország gazdasági fejlődésének alapját képező hazai vállalatok és vállalkozások számára kiemelten fontos, hogy időben értesüljenek az energia politikát érintő uniós szabályozási környezet változásairól. Ez lehetővé teszi számukra, hogy felkészüljenek az új kihívásokra, és alkalmazkodjanak az előírásokhoz. Ennek érdekében alapvető fontosságú, hogy megfelelő támogatást kapjanak mind a felkészüléshez, mind pedig érdekeik képviseletéhez. A vállalkozások versenyképességének megőrzése érdekében szükség van arra, hogy az EM és az MKIK együttműködése révén hatékonyan biztosítsák a releváns információk megosztását, és támogassák a vállalatokat az EU-s normák és a hazai szabályozás betartásában, illetve a fenntarthatósági és innovációs célkitűzések megvalósításában.

Az MKIK, mint a gazdaság egészét lefedő és szinte a teljes vállalkozói kört képviselő és támogató szervezet, az Energiaügyi Minisztériummal karöltve dolgozik azon, hogy erősítse a vállalkozói szektor gazdasági stabilitását, növelje a versenyképességet, valamint elősegítse a fenntartható és környezettudatos gazdasági megoldások elterjedését.

Az együttműködés részeként a felek támogatni kívánják a mikro-, kis- és középvállalkozások innovatív energiagazdálkodási lehetőségeit, és közösen dolgoznak olyan szakpolitikák kialakításán, amelyek a magyar gazdaság hosszú távú fejlődését biztosítják.

Az MKIK elkötelezett a hazai vállalkozások érdekeinek képviseletében, és kiemelt szerepet játszik az energiahatékonyságot, valamint a környezetvédelmet célzó intézkedések kidolgozásában és terjesztésében. Az Energiaügyi Minisztérium ehhez biztosítja a vállalkozások számára szükséges információkat és szakmai támogatást.

Az MKIK és az Energiaügyi Minisztérium közös munkája hozzájárul a piaci verseny elősegítéséhez, a fenntarthatósági célok eléréséhez, valamint Magyarország gazdasági stabilitásához és fejlődéséhez.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Portfolio Budapest Economic Forum 2024 konferenciáján arról beszélt, hogy a világ erőteljes átalakuláson megy keresztül, amelyhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell.
X public.szechenyi.title