AA

Együttműködési megállapodást írt alá az MKIK a Kulturális és Innovációs Minisztériummal

2023. november 27.

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a dokumentumot november 27-én írta alá Csák János miniszter és Parragh László, az MKIK elnöke.

 

Parragh László, az MKIK elnöke felidézte, hogy a kamara rendszeresen köt megállapodásokat konkrét területekre a magyar kormánnyal, a minisztériumokkal. Az első ilyen jellegű megállapodást 2000-ben írták alá, ami arról szólt, hogy a képzésben a szakképzés, a duális képzés irányába mozdulnak el. A mostani együttműködésben kiemelt szerepet kap az emberi innováció, az előrelépés képességének megteremtése - mondta.
 A kamara elnöke óriási lépésnek nevezte a felnőttképzés és a felsőoktatás összekötését, annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a szakképzésből be lehessen lépni a felsőoktatásba.    

 

Csák János hangsúlyozta, hogy az MKIK a magyar gazdaság gerincét alkotó kis- és középvállalkozói szféra legnagyobb reprezentatív szervezete, amely országos jellege révén a legtöbb információval, tudással rendelkezik erről a szektorról, legyen szó finanszírozásról, stratégiáról, képzésről, vagy a magyar gazdaság beszállítói rendszeréről.
A miniszter szerint a kormánynak elemi érdeke, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával szövetségi kapcsolatot építsen ki, hiszen Magyarország hozzáadott-érték mutatóban még mindig le van maradva az Európai Unió átlagától.
Csák János saját tárcáját a jövő minisztériumának nevezte, mert a felsőoktatást, innovációt, tudományt, szakképzést, felnőttképzést érintő döntések meghatározzák azt, hogy milyen lesz a magyar gazdaság tíz év múlva.
A miniszter szerint a kamara kitartó munkájának is köszönhető, hogy az OECD felmérése szerint Magyarország szakképzési rendszere a három legjobb között van. Most ezt a munkát kell megerősíteni - jelentette ki, hozzátéve, hogy folyamatosan finomítják a szakképzési és felnőttképzési rendszert. Példaként említette, hogy a magyar egyetemek is részt vehetnek a felnőttképzésben, és ott is a gazdaság szempontjait kell érvényesíteni.
    

Forrás: MTI/MKIK

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A konferencia célja, hogy tájékoztatást nyújtson a külpiacok nyújtotta lehetőségekről mind a kezdő exportőrök, mind a már tapasztalt, de új piacokat kereső vállalatok számára.
X public.szechenyi.title