AA

Idén is vár a Szakma Sztár Fesztivál

2023. április 11.

Szakma Sztár Fesztivál 2023: „Szakmát a kézbe!”


Tizenhatodik alkalommal várja a diákokat Magyarország legnagyobb továbbtanulási edukációs rendezvénye

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja idén is a szakképzés és a szakmaválasztás népszerűsítése, missziója, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat. A hagyományokhoz híven az eseménynek most is a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központ ad otthont, a versenyprogramokon túl 2023. április 24-én és 25-én várják az érdeklődő diákokat és szüleiket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tizenhatodik alkalommal szervezi az országos szakmai versenyeket, melyek döntőit 2023. április 24-26. között tartják. Az esemény tavalyi évhez hasonlóan a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, az agrár szakmák bemutatóival együtt valósul meg. A Szakma Sztár Fesztivál célja továbbra is, hogy utat mutasson a felnövekő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) országos döntőinek keretében 57 szakmában, közel 200 tanuló verseng a legjobbnak járó elismerésért, továbbá a látogatók megtekinthetik 21 agrár szakma, valamint a EuroSkills nemzeti válogatóit és WorldSkills nemzetközi verseny szakmai bemutatóit is.

„Az országos szakmai versenynek három fordulója van: a területi előválogatók után egy központi válogatón adnak számot tudásukról a továbbjutott résztvevők. A harmadik forduló az országos döntő, amelynek a hazai szakképzés egyik legkiemelkedőbb rendezvénye, a Szakma Sztár Fesztivál ad otthont. A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes szakmák ‒ beleértve a magasabban kvalifikált, érettségire épülő szakmákat is ‒ társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakma tanulás népszerűsítése révén” – foglalta össze Vörös-Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója, valamint kiemelte az esemény fő üzenetét is: „Szakmát a kézbe”! Ezt a vállalást képviseli a kamara pályaorientációs munkája során is, mely hosszú évek óta, állandó jelleggel biztosít edukációt a pályaválasztás előtt álló diákoknak és szüleiknek. A Szakma Sztár Fesztivál pedig kiváló eszköze a pályaválasztásnak, hiszen ennyi szakmával egy helyen sehol máshol nem találkozhatnak a diákok.

Az eseményre kilátogató fiatalok legnagyobb része még pályaválasztás előtt álló általános iskolás, akik a verseny megtekintése mellett közelebbről is megismerkedhetnek a szakmák egyediségével, valamint szórakoztató, interaktív programok keretében kipróbálhatják rátermettségüket, kreativitásukat, ügyességüket, vagy éppen érdekes szakmai bemutatókat tekinthetnek meg kiváló szakemberek tolmácsolásában. A rendezvényre a területi kamarák szervezésében közel 10 ezer diák érkezik, Budapestről szintén több ezer látogatót várnak.

A háromnapos fesztivál a X. WorldSkills Hungary Nemzeti Döntő és Bemutató színhelye is. A WorldSkills Hungary program keretein belül 4 szakmában (autószerelő, informatikai rendszerüzemeltető, szoftverfejlesztő, valamint webfejlesztő) valósul meg nemzeti döntő a WorldSkills Lyon 2024 szakmai világversenyre. Mindezek mellett asztalos szakmában Skills Junior döntőt, víz-, gáz- és fűtésszerelő, valamint webfejlesztő versenyszámban nemzetközi felkészülési versenyt rendeznek. További 16 versenyszámban pedig szakmai bemutatókat is megtekinthetnek a látogatók.

A Szakma Sztár Fesztivál a nagyközönség számára április 24-én és 25-én tárja ki kapuit, a belépés díjtalan. További információ: https://szakmasztar.hu/

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title