AA

Magyar aranyérem a WorldSkills Lyon versenyen

2024. szeptember 16.

WorldSkills Lyon 2024

 

Magyarország 2006-tól tagja a WorldSkills International, valamint 2007-től a WorldSkills Europe nemzetközi szervezetnek. 2011 óta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a hazai tagszervezet, amely a 2020-ban megújult WorldSkills Hungary Program keretében szervezi és koordinálja a WorldSkills és EuroSkills nemzetközi szakmai versenyeken való részvétellel kapcsolatos, hazai, előkészítő tevékenységeket, illetve elősegíti a versenyen való sikeres részvételt. Szakmai támogatókkal együttműködve, a szakmák kiváló szakembereinek irányításával biztosítja a versenyzők szakmai felkészítését, az eredményes szereplés elősegítése érdekében – többek között – mentális felkészítést is nyújt. Az elmúlt évek világ- és Európa-bajnokságain szerzett tapasztalatok megerősítették, hogy a versenyzők válogatási rendszerében és a felkészítésben történt módosítások jó irányba mutatnak. A korábbi Skills versenyeken a magyar csapat által elért kiváló eredmények, dobogós helyezések bizonyítják a magyar szakemberek felkészültségét és szaktudását.

A tavalyi Európa-bajnokságon, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen a magyar csapat történelmi sikert ért el. Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt, akik – a magyar versenyzők által megszerzett legmagasabb pontszámmal – egyben a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbjai lettek. A magyar csapat 4 aranyéremmel, 1 ezüstéremmel, 4 bronzéremmel és 7 kiválósági éremmel zárta a versenyt. A résztvevő országok (32) közül Magyarország az átlag érempontok alapján az előkelő 2. helyen végzett, a hazai csapat a nevezett 22 versenyszámból 17 szakmában éremmel zárta a versenyt, amely minden eddigi eredményt felülmúl.

2024. szeptember 10-15. között Franciaországban, Lyon városában rendezték a 47. WorldSkills világversenyt. A versenyfelkészülés során a gdanksi Európa-bajnokság, valamint a korábbi versenyek tapasztalatait, fejlesztési irányvonalait voltak az irányadónak. A nemzeti válogató versenyeken kiválasztott versenyzőknek 2 éven keresztül évi 120 napos támogatott szakmai elkészítést biztosítottunk. Lehetőség volt külföldi válogató versenyeken, nemzetközi szakmai versenyeken való megmérettetésre, ezzel nemzetközi mezőnyben versenytapasztalatot szerezni. Ezáltal versenyzőink eljutottak – többek között – Kínába, Kanadába és több európai ország válogatójára, felkészülési versenyére (Franciaország, Finnország, Spanyolország, Anglia, Németország), ahol méltó módon képviselték az országot, rendszerint az élmezőnyben végeztek.

A WorldSkills Lyon 2024 világverseny általános információi:

  • 1383 regisztrált versenyző
  • 71 regisztrált tagország (69 tagország regisztrált versenyzőt, 2 tagország csak szakértőt)
  • szakmai verseny 59 hivatalos versenyszámban + 3 bemutató szakmában
  • magyar részvétel 21 szakmában 25 versenyzővel, 21 szakértővel, 3 Team Leaderrel, 1 hivatalos delegálttal, 1 technikai delegálttal, 1 technikai delegált asszisztenssel

Eremények összesítése:

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Ünnepélyes keretek között vehettek át elismerő oklevelet a WorldSkills Lyon 2024 világbajnokságon kiemelkedő eredményt elérő magyar csapat tagjai.
A magyar soros elnökség félévében 2024. szeptember 25-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont az Európai Kereskedelmi és Iparkamarák Szövetsége elnökségi ülésének.
X public.szechenyi.title