AA

Megtartotta évzáró ülését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

2021. december 22.

Megtartotta évzáró ülését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

 

Évzáró elnökségi ülést tartott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2021. december 21-én. Az ülésen Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben a kamara feladata a gazdaság erősítése és a vállalkozások segítése. Ezt a feladatot 2021 során már a Gazdasági Évnyitót követően megkezdte a kamara, amikor is a miniszterelnök felkérésére munkacsoportokon keresztül összegezte az újraindításhoz szükséges javaslatokat, melyek között szerepeltek például az ágazati bértámogatások, a hitelmoratórium és a kamatmentes gyorskölcsön is. Az elnök ismertette azokat a lépéseket is, melyekkel 2021-ben a kamara támogatta a gazdaságfejlesztési célok elérését: ezek közül az egyik legjelentősebb a kkv számára igénybevehető helyi iparűzési adó felezése volt, mely kedvezmény 2022-ben is érvényben marad. A bajba jutott ágazatok számára a kamara bértámogatást, illetve a kiszállított élelmiszerek áfájának csökkentését érte el, valamint a kamara javaslatára váltak a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái átjárhatóvá. Megemlítette azokat a munkacsoportokat is, melyekben a kamara az év során részt vett, ilyen volt például a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs. Emellett a kamara aktív szerepet vállalt a 2022-től érvényes minimálbérről és garantált bérminimumról szóló tárgyalásokban is, melynek eredményeként nem csak a munkavállalók jövedelmi helyzete javul, de a munkáltatók közterhei is mérséklődnek 2022. január 1-jétől.

A kamara nem csak javaslatokkal, de tőkeeszközökkel is támogatta a kkv-k talpon maradását és fejlődését 2021-ben: júliustól, illetve szeptembertől a KAVOSZ-on keresztül indultak el a Széchenyi Kártya Program GO! hiteltermékei és a lízing konstrukció, melyek kedvező feltételekkel biztosítanak segítséget a mindennapi finanszírozástól a beruházások kivitelezéséig.

Parragh László megemlítette azt is, hogy a kamarán belül folyó oktatási és versenyszervezési csoport is sikeres évet tudhat maga mögött, hiszen az idei EuroSkills bajnokságon hatodik helyezést értek el jól felkészült, kiváló eredményt produkáló versenyzőink.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title