AA

Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat

2021. július 20.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
 

Önfertőtlenítő padlóburkolat nyerte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által felajánlott innovációs díjat
 

Különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Innovációs Díját nyerte el a Graboplast Padlógyártó Zrt. a 29. Innovációs Nagydíj Pályázaton. A díjat Sebők Katalin, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese és Dunai Péter, az MKIK főtitkára adta át Jancsó Péter elnök-vezérigazgatónak. A győri cég gyorsan és hatékonyan reagált a koronavírus okozta kihívásokra: olyan padlóburkolatot fejlesztettek ki, amely speciális nanotechnológiás bevonata segítségével a kórokozók nagy részét elpusztítja.

 

A Magyar Innovációs Szövetség által 2020-ban 29. alkalommal, az NKFIH főtámogatásával meghirdetett pályázaton az Innovációs Nagydíj mellett idén összesen 9 különböző innovációs díjat ítélt oda az elismert szakemberekből álló, 24-tagú bírálóbizottság a tavalyi év legkiemelkedőbb hazai innovációinak elismerésére. Az értékelés szempontjai között döntő volt az innovációból elért 2020. évi gazdasági eredmény.

Dr. Pakucs János, aki a Magyar Innovációs Nagydíj rendszert 29 évvel ezelőtt alapította és jelenleg is szervezi, kijelentette: „A gazdaság növekedését biztosító vállalati innovációs tevékenység az elmúlt évben jelentősen, közel 50%-kal, növekedett, ez döntően a hazai innovációs irányítórendszer átalakításának, kormányzati szintre emelésének és az állami K+F források jelentős növekedésének eredménye.”

Az MKIK által felajánlott Innovációs Díjat a Graboplast Padlógyártó Zrt. nyerte el különleges tulajdonságú padlóburkolat-fejlesztéseiért. Az elismerést Jancsó Péter elnök-vezérigazgató ünnepélyes keretek vehette át Budapesten.

A győri cég világújdonsága, a Grabo Silver Knight termékcsalád az első olyan önfertőtlenítő padlóburkolat, amely vegyszerek használata nélkül tünteti el a kórokozókat. A piacon egyedülálló innovatív bevonatról van szó, amelynek kettős védelmi rendszere – nanoezüst- és titándioxid-részecskék – szórt fényben aktivizálódik, hogy lebontsa a szerves szennyező anyagokat. A koronavírus világjárvány különösen időszerűvé tette ezt a fejlesztést, amely segít csökkenteni az egészségügyi intézményekben, iskolákban és más közintézményekben való fertőzés veszélyét. Másik innovációjukkal, a versenysport céljaira alkalmas új padlóburkolatokkal a sportolók ízületi terhelését csökkentik, megakadályozzák az elcsúszást és a talp letapadását. A Graboplastnak sikerült a műszaki és az esztétikai szempontokat úgy ötvözni, hogy a versenysport-padló megjelenése a piaci trendekbe is illeszkedik. E két új termékcsalád tavalyi értékesítése meghaladta a 180 ezer négyzetmétert, az ebből származó árbevétel pedig a 600 millió forintot.

Sebők Katalin, az NKFI Hivatal elnökhelyettese a kiemelte: „….”

Dunai Péter, az MKIK főtitkára elmondta: „nagy öröm számunkra, hogy a mai hightech világban, amikor már az űriparhoz és digitalizációhoz köthető innovációk a legkeresettebbek, egy ilyen hagyományosabb, de annál jelentősebb termék nyerte el a kamara innovációs díját. A Graboplast innovációja a tekintetben is kiemelkedő, hogy gyorsan reagálva a pandémia által generált higiéniai problémára egy olyan megoldást biztosít a piac számára, amely innovatív és szinte egyedülálló.”

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title