AA

Sajtóközlemény - 2021.03.23.

2021. március 23.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
 

A kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítására tett javaslatot a kamara
 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ma egyeztetést folytatott a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében. Az MKIK teljes mértékben elkötelezett az emberi élet megóvása iránt azzal, hogy ezt kísérnie szükséges egy jól strukturált gazdasági újraindítási tervnek, amely magában foglalja az üzletek és szolgáltatások gyorsabb ütemű, célzott és rendkívül felelősségteljes megnyitását. Az MKIK ezen javaslata összhangban áll valamennyi Európai Uniós tagállam gyakorlatával, intézkedéseivel.
 

A kiskereskedelmi üzletek esetében az MKIK javasolja, hogy az említett szektorban egy ún. négyzetméter alapú újranyitás valósuljon meg a következők szerint:

• Az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre.

• A bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, tekintettel arra, hogy azok működése eltérő az egyéni üzlettípusoktól. Ezen üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó. Ezen kívül a bevásárlóközpontok vásárlók közlekedésére és mozgására nyitva álló közös területein tartózkodó/várakozók esetében a mindenkori távolságtartási előírások betartását javasoljuk, amelyet az üzemeltető köteles ellenőrizni.

• A higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgálató helyekre történő belépést követően ellenőrzött módon kerüljön sor a kézfertőtlenítésre.

A fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (pl. fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő, stb.), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozás alkalmazását javasoljuk, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – pl. ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata stb., amelyek teljeskörű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra.

Javasoljuk a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni.


Fentieken túl az MKIK azonban nem javasolja az egyéni vásárlókra vonatkozó üzleten belüli tartózkodási idősáv fenntartását.


Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A Kocaeli Iparkamara üzleti delegációjának látogatása alkalmából Magyar-török üzletember-találkozó megrendezésére kerül sor 2024. május 8-án, a HUNGEXPO-n, az Ipar Napjai kiállítás keretében, Budapesten.
A helyzet sokak szerint ellentmondásos, a német tőzsdei áramárak még mindig kétszer olyan magasak, mint 2019-ben.
X public.szechenyi.title