AA

Új források érhetőek el a cégeknek januártól, de a jó ötlet még kevés a sikeres pályázathoz

2021. november 29.

Új források érhetőek el a cégeknek januártól, de a jó ötlet még kevés a sikeres pályázathoz

Várhatóan december első felében jelenik meg a vállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő újabb uniós pályázat végleges felhívása, amire jövő év januárjában adhatják be a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások a támogatási igényeiket. Tanulva a legutóbbi hasonló kiírás tapasztalataiból, ezúttal még fontosabb, hogy komplex fejlesztéseket és a lehető legmagasabb pontszámot elérő pályaműveket állítsanak össze az érintettek, amihez a Modern Vállalkozások Programja is érdemi segítséget tud számukra adni.


Újabb százmilliárd forint támogatás jut a hazai kkv-szektor felzárkóztatására, a vállalkozásoknak azonban számtalan gátat kell megugrani a sikeres pályázás érdekében. A GINOP Plusz-1.2.3-21. konstrukció elsősorban a hátrányos helyzetű térségekben kínál segítséget, a fejlettebb gazdasági régiókból a szabad vállalkozási zónákban működő cégek indulhatnak. A támogatás főszabályként visszatérítendő, azonban az bizonyos feltételek mentén részben, vagy egészben vissza nem térítendővé válhat. Pályázónként legfeljebb 150 milliós összegig szól a dotáció, az önrész legalább 30%. A kérelmezési időszak január közepén, várhatóan mindössze egy hétig tart majd.

„A teljes keret százmilliárd forint, amitől elég magas reálgazdasági hasznosulást vár a kiíró, hozzávetőlegesen 1-2 ezer kkv támogatására lesz lehetőség ebből az összegből” – mondja Czimbalmos Levente, az elmúlt években tizennégyezernél több hazai vállalkozás digitalizációját előmozdító Modern Vállalkozások Programjának (MVP) szakmai vezetője, aki a program által elérhető plusz pontokra, az eseti kizárólagosságra és támogatás átfordítási képességre hívja fel elsősorban a pályázni kívánó cégek figyelmét.

A nyári, rendkívüli érdeklődést kiváltó pályázat tanulságait felhasználva ezúttal nem az érkezési sorrend, hanem a beadott pályázat minősége, pontszáma dönt majd a támogatásról a szakmai bírálatot követően. „A komplex projekteknek, a többletfejlesztést tartalmazó pályázatoknak magasabb lesz az esélye a támogatások megszerzésére. Az, hogy a kérelem digitális beruházást, jelen esetben üzleti felhőszolgáltatást is tartalmaz 7 pontot ér majd az értékelés során, amely a támogatás megszerzéséhez minimálisan szükséges 55 pontnak önmagában több mint 12 százaléka, az opcionálisan elérhető – azaz nem a cég adottságaként számon tartott – bírálati pontszámoknak pedig közel 25 százaléka!” – mondja Czimbalmos Levente. A szakember szerint a legtöbben ingatlanra, eszközbeszerzésre, infrastrukturális fejlesztésre pályáznak, azonban nagyobb esély kínálkozik a támogatásra, ha informatikai beruházással, de akár képzéssel, tanácsadás igénybevételével, energetikai fejlesztésekkel együtt adják be a pályaművet. „Minden vállalkozásnál van ugyanis olyan informatikai fejlesztést igénylő működési terület, amire létezik praktikus üzleti szoftver, vagy valamiféle folyamat-optimalizálási lehetőség. Ezek feltárásában díjmentesen állunk rendelkezésre. A vásárolt eszközök, fejlesztett ingatlanok hatékony kihasználása egyébként is elképzelhetetlen a digitális megoldások nélkül. Különösen igaz ez az általában értékes beszállítói pozíciókat foglaló és erős megrendelői követelményrendszerben működő, nagy kitettségű feldolgozóipari, vagy egyéb technológiaintenzív ágazatokban, építőiparban, logisztikában.”

A pályázatok beadására rövid idő áll majd rendelkezésre, így kulcsfontosságú, hogy a következő hetekben mindent előkészítsenek a pályázók. Ez a munka rendkívül idő- és energiaigényes folyamat, így a cégeknek minden támogatás jól jön. Üzleti szoftverberuházás esetén az MVP tanácsadó segítségével a program le tudja venni a terhet a vállalkozók válláról azzal, hogy átvilágítja a pályázót, elkészíti az informatikai fejlesztési koncepciót, összeköti a lehetséges megoldásszállítókkal, akik néhány kattintással formalizált, a pályázat kötelező részéve teendő árajánlatot készítenek, tulajdonképpen beépítésre készen adják a releváns műszaki-szakmai tartalmat a pályázathoz és máris járhat a 7 pont. „A vallalkozzdigitalisan.hu regisztráció ilyen esetben ugyan igen, de maga a tanácsadás igénybevétele nem kötelező, viszont erősen ajánlott, hiszen a fentieken túl annak igénybevétele közvetlen előnyt is jelent a pályázóknak. A Modern Vállalkozások Programjában lezárt audit során elkészült Digitális Fejlesztési Koncepció megszerzésével ugyanis a visszatérítendő támogatás annak ötödéig vissza nem térítendővé válik, ami egy nagyobb összegnél akár több tízmillió forintos megtakarítást jelenthet. Úgy gondoljuk, hogy a néhány kattintás és az erre fordított, a tanácsadóval eltöltött egy-két nap mindezért cserébe nem nagy fáradtság. Arról nem is beszélve, hogy a vállalkozások egy igen magas szintű és díjmentes informatikai átvilágítást, konzultációt és fejlesztési javaslatot kapnak.” – értékel Czimbalmos Levente.

Az MVP működésének eddigi hat évében több mint húszezer vállalkozással vette fel a kapcsolatot, az elmúlt időszakban kiemelten támogatta a válság által leginkább sújtott területeken működő vállalkozásokat. Az országos hálózattal rendelkező programnak a kormányzat már több ízben is bizalmat szavazott, mikor a meghosszabbításáról és a keret emeléséről döntött. Az MVP a gazdaságfejlesztési koncepciók révén a következő években is támogatja a vállalkozásokat, ennek érdekében a digitalizáció jegyében többek között mesterséges intelligencia megoldást is bevetve.

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title