AA
XVI. Szakma Sztár Fesztivál

XVI. Szakma Sztár Fesztivál

2023. április 24.

XVI. Szakma Sztár Fesztivál

 

A gazdaság sikerének egyik kulcsa, hogy beépüljön az oktatásba, a szakképzésbe a gazdaság és a vállalatok szakképzett munkaerő iránti igénye - hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hétfőn Budapesten, a 16. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján.

Kiemelte, a kamara álláspontja szerint a szakképzés reformja soha nem érhet véget, mert a szakoktatást mindig a változáshoz, a valós igényekhez kell igazítani.

A kamara folyamatosan megfogalmazza és továbbítja a döntéshozókhoz a gazdasági élet szereplőinek szakmunkás munkaerő igényét, amit a munkaerőpiac követni tud - mondta az MKIK elnöke.

Parragh László szólt arról, hogy míg 2010-hez képest Magyarországon az átlagkereset mintegy két és félszeresére nőtt, addig a szakmunkás garantált bérminimum ez idő alatt mintegy három és félszeresére emelkedett.

Felhívta a figyelmet arra: a szakemberek számára adott a szakmai továbblépési lehetőség, miután megszűntek a szakképzés és a felsőoktatás közötti korlátok.

A Szakma Sztár Fesztiválról szólva az MKIK elnöke ismertette, hogy az idén 54 szakmában 7800-an jelentkeztek a fiatal szakemberek versenyére, közülük került 200 a döntőbe, és az idén második alkalommal csatlakozik a rendezvényhez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Süle Katalin, a NAK általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke kiemelte: Magyarországon egy szakma ismerete a biztos megélhetéshez vezető út. Hozzátette: a NAK a 21 agrárszakmai bemutatóval lehetőséget ad arra, hogy a Szakma Sztár Fesztiválon interaktív módon lehessen megismerni a mezőgazdasági szakmákat.

A megnyitón elismeréseket adtak át a kiemelkedő munkát végző képzőhelyeknek.

Az MKIK mikro- és kisvállalkozások kategóriában a Mátrai Hegesztéstechnika és Szakképzési Kft., a közép- és nagyvállalatok kategóriában a Festo-AM Kft. képzőhelyeket díjazta.

A NAK elismerését mikrovállalkozás kategóriában Fáró Mirella egyéni vállalkozó, kis- és középvállalkozás kategóriában a Hajdúhús 2000. Kft., nagyvállalati kategóriában a P&P Pékárukészítő és Értékesítő Kft. vette át.

A Szakmát a kézbe! - 16. Szakma Sztár Fesztivált április 24-26. között rendezi meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve a Hungexpo Budapesti Kongresszusi és Kiállítási Központban. A fesztivál a X. WorldSkills Hungary Nemzeti döntő és Bemutató színhelye is. A fesztivál keretében valósul meg a Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a X. WorldSkills Hungary Nemzeti Döntő és Bemutató.

 

Orbán Viktor: a kormány folyamatosan megújítja a szakképzést

A kormány folyamatosan megújítja a szakképzést, évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javulnak a tanulmányi eredményeik is - jelentette ki a miniszterelnök a 16. Szakma Sztár Fesztivált megnyitó beszédében Budapesten.

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén hangsúlyozta: minden tíz általános iskolát befejező tanulóból hat a szakképzésben folytatja tanulmányait, a legnépszerűbb iskolatípus pedig a technikum.

Hozzátette: a duális képzés bevezetése is hasznosnak bizonyult, mind a vállalkozások, mind pedig az ország összteljesítménye, a gazdasági növekedés szempontjából. A jelentkezők számának növekedése és a javuló tanulmányi eredmények pedig azt mutatják, hogy a tanulók és családjaik számára is bevált az új rendszer - mondta.

Közölte azt is: aki tovább akar lépni, az a technikusi szakképzettséggel együtt szerezhet középvezetői ismereteket is. Fontos és nagy eredménye a szakképzés rendszerének, hogy az ötéves képzésben végzettek jelentős előnyt élveznek a szakirányú felsőoktatási továbbtanulás esetén - emelte ki.

A kormányfő a diákoknak azt üzente: a siker kulcsa a kíváncsiság, a kreativitás, a kitartás és az együttműködés.

Elmondta, bár a magyar közéletben szokás leminősíteni és szapulni az iskolákat és az iskolarendszert - ami persze lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta -, de alábecsülni sem szabad.

Hangsúlyozta: a magyar diákok sikere itthon és a nemzetközi mezőnyben egyben a magyar oktatás dicsérete is, ebben pedig külön elismerés illeti a tanáraikat, akik időt és fáradtságot nem kímélve egyengetik diákjaik útját.

Csak akkor boldogul Magyarország, hogyha itt mindenki dolgozik és mindenki jól dolgozik - hangoztatta a miniszterelnök.

A diáknak azt üzente: nem kell elmenniük, hiszen itthon a Kárpát-medencében együtt vannak jelen a nyugati és keleti cégek a hazai, a magyar vállalkozásokkal.

A magyar szaktudással, szervezőképességgel és akarattal képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó és önöknek is jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni - fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: ha körülnéznek a nagyvilágban - ami jó dolog - mindig érdemes hazajönni. "Csak itt vagy otthon, csak ez a te hazád" - mondta. Kiemelte: itt kell boldogulni, csak itt van magyar jövő.

Orbán Viktor köszönetet mondott minden, a magyar szakképzésben tiszta szívvel és odaadóan dolgozó pedagógus, mentor, szakértő munkatárs áldozatos munkájáért. Sok sikert kívánt a szakképzésben tanulóknak, tanáraiknak és családjaiknak.

 

 

Szakma Sztár Fesztivál záróünnepség és eredmények 2023

 

A szakmatanulás életpályát kínál a fiataloknak

Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke üdvözölte, hogy a versenyszféra érdeklődését is felkeltette a rendezvény, hiszen annak megrendezéséhez több száz cég járult hozzá. Parragh László a diákok családjainak és tanárainak is megköszönte a támogatást, hangsúlyozva, hogy a tudásba fektetett idő és energia mindig meghozza a sikert.
Az MKIK 2008 óta rendezi meg a Szakma kiváló tanulója versenyt és az Országos szakmai tanulmányi versenyt, ezek országos döntője a budapesti Szakma Sztár Fesztivál, amelyen idén 54 szakma majdnem 200 versenyzője mutatkozott be. A versenyek mellett látványos, élményszerű programokkal és agrárszakmai bemutatókkal népszerűsítették a szakmatanulást a budapesti Hungexpón.

 

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) nevében Jakab István köszöntötte a tanulókat, tanáraikat és családtagjaikat. A szervezet elnöke szintén a technológia változások ütemét emelte ki, és hozzátette: a szakmai versenyek eredményeit látva úgy véli, hogy a magyar fiatalok lépést tartanak a kihívásokkal, képesek a folyton változó versenyben helyt állni, és nyitottak a szakmai újdonságokra. Az agrárszakképzésben ma már majdnem 22 ezren tanulnak, másfélszer annyian, mint 6 éve - mondta.
 

Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára köszöntőjében a nyitottság jelentőségét hangsúlyozta, erre ugyanis nemcsak a pályaválasztás előtt állóknak és a szakmát tanulóknak van szükségük, hanem a sikerre törekvő cégeknek is. Közülük azok maradhatnak versenyképesek, amelyek a leggyorsabban megtalálják a jövő szakembereit, helyi szinten segítenek nekik, építik az őket felkészítő intézmények szakmai hátterét - fogalmazott. Hozzátette, hogy mint minden szakmacsoport, úgy az agrárium is rohamos ütemben fejlődik. Az agrártárca felelőssége ráirányítani a figyelmet ezekre a változásokra, hogy a pályaválasztás előtt állók korszerű, 21. századi tevékenységet lássanak a mezőgazdasághoz kapcsolódó munkákban. Felkészült, felelős döntéseket hozó szakemberekre szükség lesz a jövőben is, a képzésükhöz ezért minden feltételt biztosítani kell - mondta Feldman Zsolt.

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A helyzet sokak szerint ellentmondásos, a német tőzsdei áramárak még mindig kétszer olyan magasak, mint 2019-ben.
A bécsi Wifo gazdaságkutató intézet tavaszi előrejelzésében ez évre a gazdasági teljesítmény növekedését valószínűsíti, de annak mértéke – 0,2 százalék – alig haladja meg azt a szintet, amit stagnálásnak neveznek.
X public.szechenyi.title