AA

Eurochambres javaslatok az európai gazdaság újjáépítéséhez

2020. április 22.

Az Eurochambres (ECH) elnöke, Christoph Leitl nyilatkozatot juttatott el az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökeihez április 16-án, amelyben javaslatokat tesz az EU állam- és kormányfők 2020. április 23-i ülésére, melynek témája Európa Újjáépítési Terve lesz. A nyilatkozat alapjául szolgáló április 14-i ECH elnökségi ülésen az alábbiakban foglalták össze az európai KKV szektor legfontosabb aggályait:

1. Likviditás biztosítása a KKV-k fennmaradásának érdekében.

2. A válsággal kapcsolatos valamennyi nemzeti fellépés jobb összehangolása és nagyobb hatékonyság az egészség megőrzése, valamint a gazdasági károk megelőzése közötti egyensúly megteremtésének érdekében.

3. Az európai szempontokon túl a nemzetközi szempontok is nagyon fontosak. Számos értéklánc függ a nemzetközi együttműködésektől.

4. A helyreállítás a kulcsszó, amely még sokáig fog foglalkoztatni bennünket. Hogyan lehet újraindítani a gazdaságot? Biztosítani kell a digitális infrastruktúrát és az innovációt. Egy erre a célra létrehozott újjáépítési alapnak kell hozzájárulnia mindehhez. Ebben az alapban a tagok közötti szolidaritás elvének kell érvényesülnie.

5. A kamarák a nélkülözhetetlen összekötő kapocs a politika és az üzleti élet között. Marek Kłoczko, a Lengyel Kereskedelmi Kamara alelnöke fogalmazta meg tömören: „Kamaráink szorosabb kapcsolatban vannak a tagsággal, mint valaha!”. Ez a helyzet minden eddiginél nagyobb összefogásra kötelezi a kamarákat, hogy a bajban a tagság mellett álljanak és egy optimista jövőképet dolgozzanak ki a számukra.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy minek kell nagyobb figyelmet szentelni majd a jövőben. Az ipari stratégiákban új prioritásokat kell meghatározni, ha a gyógyszerek 80%-a Ázsiából származik, úgy Európa sebezhető lesz.

Az Európai Tanács következő ülése 2020. április 23-án lesz, amelyre az ECH további ajánlásokat fog előterjeszteni. Összegzésképpen az ECH elnöke Ferenc pápa húsvéti Urbi et Orbi áldásának egyik mondatát idézi: "Európa szétesése nemcsak maguknak az európaiaknak okozna hatalmas kárt, hanem az egész világnak. Ezért a közösség szellemében erősítsük meg ezt az Európát!".

Az európai gazdaság minden bizonnyal hozzá fog ehhez járulni – zárul az ECH nyilatkozata.

Mellékelten található az ECH által, az európai kamarai hálózattal együttműködésben összeállított angol nyelvű javaslatcsomag, mely az Európai Tanács 2020. április 23-i ülésére készült. Az ECH megküldte a dokumentumot az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament elnökeinek is.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title