AA

Gazdasági Tájékoztató első negyedév - 2023

2023. június 05.

Megjelent a Közgazdasági Igazgatóság 2023 első negyedévi Gazdasági Tájékoztatója. Magyarország bruttó hazai terméke 2023 I. negyedévében a nyers adatok szerint 0,9 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent. A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar járult hozzá. A visszaesést mérsékelte a mezőgazdaság és a szolgáltatások jó teljesítménye. Februárban már kiderült, hogy két egymást követő negyedévben csökkent a magyar GDP, így már akkor elértük a technikai recessziót. A GDP éves növekedése az előrejelzés szerint a 2022-es 4,6%-ról 2023-ban 0,5%-ra esik vissza, majd 2024-ben az energiahordozók alacsonyabb árának és a várható dezinflációnak köszönhetően 2,8%-ra emelkedik.

A Gazdasági Tájékoztatót PDF-ben innen tölthetik le:

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title