AA

Levél a Vállalkozókhoz

2020. március 23.

Tisztelt Vállalkozó!

A koronavírus (COVID-19 vírus) megjelenése és terjedése olyan rég nem látott kihívás elé állítja a világgazdaságot, így természetesen hazánkat is, amely azonnali társadalmi és gazdasági beavatkozást igényel. A vírus hatása ma már érzékelhető mikrogazdasági és nemzetgazdasági szinten egyaránt, azonban a hatások végső kimenetele még senki számára nem ismert.

Úgy látjuk, hogy Magyarország Kormánya határozottan, elszántan és elkötelezetten lép fel minden lehetséges eszközével a vírus ellen. Ebben a munkában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a teljes kamarai hálózat óráról órára kiszolgálja a döntéshozókat. Az elmúlt két hétben több fórumot is elindítottunk, amelyeken keresztül azonosítottuk – és folyamatosan azonosítjuk – az Önök jelzéseit, nehézségeit, és megoldási javaslataikat. Ezeket naponta többször összegezzük és megteszünk mindent annak érdekében, hogy a feltárt problémákra konkrét megoldási javaslatokat fogalmazhassunk meg a döntéshozóknak.

Ugyanakkor látni szükséges, hogy a koronavírus eltérően érinti az egyes ágazatokat, amely egyértelműen determinálja az állami beavatkozások prioritási sorrendjét. Mindebben, valamint a megfelelő intézkedések megalapozásában kamarai hálózat teljes körűen támogatja a Kormányzat jelenlegi feszes munkáját. Ahhoz azonban, hogy minden területet kellően elemezhessünk információra és időre van szükségünk.

  • Az előző – információgyűjtés – elindult két hete, amelyben valószínűsíthető, hogy Ön is részt vett, tekintve, hogy több, mint 12 ezer cég töltötte ki a kérdőívünket, és a területi kamarákhoz is ezres nagyságrendben érkeztek jelzések, amelyet ezúton köszönünk.
  • Utóbbiban, azaz az idő tényező vonatkozásában, pedig türelmét szeretnénk kérni, hiszen a megfelelő (ágazati) gazdasági döntések meghozatala kellő higgadtságot és körültekintést igényel.

A jelenlegi helyzetben a gazdaság egyes területeinek pénzügyi megsegítése – a szolidaritás jegyében – folyamatosan zajlik, míg más területek lassacskán kapacitáskorlátba ütköznek. Ezúton fejezzük ki köszönetünket a magyar lakosságot kiszolgáló ellátási láncokban résztvevőknek, amiért az elmúlt, rendkívül nehéz időszakban kimagasló teljesítménnyel helyt álltak.

Kérjük, észrevételeiket továbbra is küldjék meg a kamarai rendszerbe, így a jövőben is az Önök, valamint a teljes gazdaság érdekét tudjuk szolgálni.

Végezetül kérjük, hogy türelemmel, önfegyelemmel és a legjobb tudásunk szerint folytassuk munkánkat, fókuszba helyezve saját és embertásaink egészségének megőrzését!

Valamennyi gazdasági szereplő együttműködését köszönjük!

Üdvözlettel:
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title