AA

A szakmai versenyek világába pillanthattak be a szombathelyi diákok

2019. november 07.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett Állj közénk! rendezvénysorozat első vidéki állomásán, Szombathelyen több mint száz tanuló pillantott be egy VR szemüvegen keresztül a szakmai versenyek izgalmas világába, és próbálta ki magát a szakmák virtuális világában.

A területi kamarákkal és a kiállító cégekkel együttműködve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakma Sztár Fesztivált, a EuroSkills és WordSkills versenyeket bemutatva célozta meg az érdeklődőket. A Vas megyei településen három szakmát népszerűsített az MKIK: ápolás és gondozás, festő és szakács. A PPG Trilak standjánál tájékoztatást kaphattak a diákok a 2020. évi EuroSkills és 2021. évi WorldSkills versenyre való jelentkezésről, illetve kipróbálhatták a stencilezési technikát is. Az ápolás és gondozás szakmát az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselte, akiknek a standjánál az egészségügy világába pillanthattak be a résztvevők: újraélesztés, stabil oldalfektetés, kézhigiéné, és demonstrációs eszközök várták az érdeklődőket. A szakács szakmát a Danubius Hotel Bük képviselte, akiknél olyan új ételkészítési formákkal, módokkal ismerkedhettek meg a középiskolások, ami a mai modern konyhatechnológiában használatos. A szakmai versenyekhez való felkészülésben is fontos, hogy a régi, hagyományos technológiákra épülve az új és folyamatosan frissülő konyhatechnológiákat is megismerjék, amit majd alkalmazhatnak a versenyre való felkészülések és később, a munkáik során. A rendezvény műsorvezetője Szabyest YouTuber volt, aki a diákokkal közösen látogatta meg a szakmák standjait.

A résztvevők az előadások során bepillantást nyerhettek a versenyek izgalmas világába. A festő, díszítőfestő szakmában támogatóként résztvevő PPG Trilak cég képviselője, Horváth József, valamint WolrldSkills Abu Dhabi 2017 szakmák világbajnokságán kiválósági, a Euroskills Budapest 2018 szakmák Európa-bajnokságán pedig ezüstérmet szerzett Cseke Szabolcs a versenyre való jelentkezésről, felkészülésről beszéltek. Varholik Dávid, a Euroskills Budapest 2018-as eseményen ápolás és gondozás szakmában ezüstérmet szerzett versenyző a „Sokrétű egészségügy versenyzői szemmel” tartotta meg előadását.  

A rendezvény kiemelt célja a nemzetközi és hazai versenyek népszerűsítése a szakmai támogatókkal együttműködve. Számos tehetséges magyar versenyző hatalmas sikereket ért el az utóbbi időben a nemzetközi versenyeken. Legutóbb a szakmák világversenyén Oroszországban aranyérmet szerzett Simon Krisztián bútorasztalos, továbbá számos kiválósági érmes versenyzőnk volt. Éppen ezért a kamara folyamatosan arra buzdít minden fiatalt, hogy tegyék próbára magukat és éljenek a lehetőséggel.

A rendezvénysorozatot novemberben Szombathely mellet még Kecskeméten, Nyíregyházán és Veszprémben szervezzük meg.

A rendezvény további helyszínei

Kecskemét – A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciaterme

Időpont: 2019. november 13. szerda 13.00-16.00 óráig

Bemutatott szakmák: Autószerelő, Mechatronika, Szárazépítő

 

Nyíregyháza – Váci Mihály Kulturális Központ III. emelet

Időpont: 2019. november 20. szerda 13.00-16.00 óráig

Bemutatott szakmák: Fodrász, Pincér, Szakács, Szárazépítő

 

Veszprém – Aréna - előcsarnok

Időpont: 2019. november 27. szerda 13.00-16.00 óráig

Bemutatott szakmák: Asztalos; Víz, gáz- és fűtésszerelő

 

A teljes fotósorozat ide kattintva megtekinthető

Forrás és fotó: MKIK

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország 2010 óta Európa egyik legjobb szakképzési rendszerét hozta létre magas szintű vállalati részvétellel, folyamatosan korszerűsödő tudásanyaggal - mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a XVII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján...
Üzleti eredmények a szubszaharai országokban workshopot szervez a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Afrika Tagozata 2024. május 9-én, 10:00 órakor a kamarában.
X public.szechenyi.title