AA

Informatikai szállítók jelentkezését várja a Magyar Turisztikai Ügynökség

2023. április 05.

Informatikai szállítók jelentkezését várja a Magyar Turisztikai Ügynökség

 

Budapest, 2023. április 5. – Mintegy 1200 hazai informatikai szállító kérheti mától blokknyomtatóinak tesztelését a Magyar Turisztikai Ügynökségtől. Az MTÜ a Modern Vállalkozások Programban résztvevő társaságok eszközeit tesztelve azt vizsgálja, hogy azok megfelelően működnek-e az Ügynökség új, VENDÉGEM szoftvercsaládjával. Az igazolt nyomtatók listáját áprilisban teszi közzé az MTÜ az info.vendegem.hu oldalon.

 

Július 1-jétől minden hazai vendéglátó-üzlet és turisztikai attrakció köteles lesz szoftveren keresztül a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) továbbítani forgalmi, statisztikai adatait. Az MTÜ az NTAK-ba regisztráló szolgáltatókat az ingyenesen elérhető VENDÉGEM szoftvercsaláddal is támogatja.

 

A VENDÉGEM Vendéglátás és VENDÉGEM Attrakció szoftverek az NTAK adatküldést, valamint az alapvető értékesítési és ehhez kapcsolódó nyomtatási funkciókat is képesek ellátni. Ezzel nagy segítséget és üzletfejlesztési lehetőséget jelentenek azoknak a vállalkozásoknak, amelyek eddig nem használtak vendéglátó, vagy jegykezelő szoftvert. A VENDÉGEM Vendéglátás szoftverből konyhai-, pult-, és rendelésösszesítő, míg a VENDÉGEM Attrakció szoftverből jegyek nyomtathatók.

 

Az MTÜ számára kiemelten fontos, hogy az ingyenes szoftverek a hozzájuk használt blokknyomtatókkal is megfelelően működjenek. Ennek érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Modern Vállalkozások Programjával (MVP) együttműködve megvizsgálja a hazai piacon elérhető eszközöket. A tanúsítvánnyal rendelkező nyomtatók listáját az MTÜ az info.vendegem.hu oldalon folyamatosan bővítve teszi közzé. A VENDÉGEM Vendéglátás és a VENDÉGEM Attrakció szoftvereket választó turisztikai szolgáltatók mellett a lista az informatikai eszközforgalmazók számára is hasznos segítséget jelent, hiszen július 1-jéig minden érintett turisztikai szolgáltatónak szoftvert kell választania az adatszolgáltatáshoz.

 

Az MTÜ az eszközforgalmazók jelentkezését a dev.support@ntak.hu e-mail címen várja a blokknyomtató alapadataival együtt. Az igazolás megszerzésének folyamatáról a technikai ügyfélszolgálat biztosít ugyanezen e-mail címen, vagy a 06 1 5858 326-as telefonszámon keresztül tájékoztatást.

 

További információ:

A Magyar Turisztikai Ügynökség

A turizmus Magyarország stratégiai fontosságú ágazata. 2022-ben mintegy 100 ezer vállalkozás működött ezen a területen, amelyekben több mint 400 ezer munkavállaló dolgozott. Tavaly 14 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, az ágazat a GDP mintegy 12 százalékát állította elő. A turizmus versenyképességének erősítése érdekében jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség, a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. Feladata a turizmusfejlesztés irányítása, stratégiájának meghatározása, a hazai és a küldőországokban folyó szakmai munka koordinációja, az országmárka fejlesztése, belföldi és nemzetközi kommunikációs és értékesítési kampányok lebonyolítása. Az MTÜ a hazai szakmai szervezetekkel együttműködve végzi feladatát, növeli Magyarország turisztikai versenyképességét, és aktívan hozzájárul ahhoz, hogy országunk még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon mind a külföldi, mind a belföldi utazók számára. Stratégiai cél, hogy hazánk Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává váljon, valamint, hogy az ágazat GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása 2030-ra 16 százalékra növekedjen.

További információ: igyutazunk.hu

 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) egy, a Magyar Turisztikai Ügynökség által 2019-ben létrehozott digitális, adatalapú döntéstámogató rendszer, amelynek célja a hazai turizmus versenyképességének növelése. Jelenleg az összes hazai szálláshely-szolgáltató továbbítja statisztikai adatait az NTAK-ba, 2023. július 1-jétől pedig további, közel 50 ezer vendéglátó üzlet és 10 ezer turisztikai attrakció üzemeltetője is megkezdi az adatszolgáltatást. A bővítéssel teljessé válik a hazai turizmus digitalizálása. Az Európában egyedülálló döntéstámogató rendszer segítségével valós időben válnak láthatóvá az ország összes turisztikai szolgáltatójának statisztikai mutatói. Az NTAK által biztosított információk nagymértékben növelik az adatalapú ágazatirányítás hatékonyságát, hozzájárulva ezzel a vállalkozások versenyképességének erősödéséhez is.

További információ: info.ntak.hu

 

Modern Vállalkozások Programja

A 2016 óta működő program a KKV szektor egyik legfontosabb általános digitalizációs projektje, díjmentes helyszíni tanácsadást és fejlesztési tervezést biztosít a konvergencia régiókban működő vállalkozások számára. Eddig 25 000 cég csatlakozott és 1200 informatikai cég regisztrálta termékeit a programban.

További információ: vallalkozzdigitalisan.hu

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title