AA

Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja: az EU elfogadta a gazdasági és egyéni szankciók 11. csomagját

2023. június 28.

A Tanács a mai napon elfogadta a gazdasági és egyedi korlátozó intézkedések tizenegyedik csomagját, amelynek célja a már bevezetett uniós szankciók megerősítése és a kijátszásuk elleni fellépés, ezáltal pedig Putyin hadigépezetének további gyengítése és bevételeinek lefaragása.

Mivel az uniós szankciók kijátszása egyre nagyobb méreteket ölt, az EU úgy határozott, hogy még jobban megerősíti a harmadik országokkal folytatott két- és többoldalú együttműködést, valamint a technikai segítségnyújtást.

Az EU kizárólag azokban az esetekben fog gyors, arányos és célirányos intézkedéseket hozni, amikor az együttműködés nem hozza meg a kívánt eredményt, és kizárólag azzal a céllal, hogy megfossza Oroszországot az Ukrajna elleni agressziós háború folytatásához szükséges erőforrásoktól, mégpedig olyan megfelelő egyedi intézkedések formájában, amelyek megakadályozzák, hogy a harmadik országbeli gazdasági szereplők megkönnyítsék a szankciók kijátszását.

Az Unió az ilyen egyedi intézkedések elfogadását követően ismételten konstruktív párbeszédet fog kezdeményezni az érintett harmadik országgal.

Abban az esetben, ha a szankciók kijátszása az egyedi szankciók és a további kötelezettségvállalások ellenére is jelentős léptékű és rendszerszintű marad, az EU kivételes, végső megoldásként alkalmazható intézkedéseket hozhat majd. A Tanács ilyenkor egyhangúlag úgy határozhat, hogy korlátozza az Oroszországba nem exportálható áruk és technológiák – nevezetesen harctéri termékek és technológiák – olyan harmadik országokba történő eladását, szolgáltatását, átadását vagy kivitelét, amelyek esetében bizonyítottan folyamatosan fennáll és különösen nagy a kockázata annak, hogy felhasználják az intézkedések kijátszására.

A szankciók érintik továbbá a tranzittilalmat, export- és importellenőrzéseket és -korlátozásokat, műsorszolgáltatást, közutakat és kikötőket, valamint az energiát. 

A szankciók részletes leírása az Európai Tanács és az Európai Unió Tanácsa közös honlapján keresztül érhető el a következő linken keresztül: Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja: az EU elfogadta a gazdasági és egyéni szankciók 11. csomagját

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Magyarország és az Európai Unió versenyképességét is javítja az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara együttműködési megállapodása
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title