AA

Válságálló a magyar gazdaság

2023. június 01.

Válságálló a magyar gazdaság

Parragh László, az MKIK elnöke előadást tartott a Napi.hu gazdasági konferenciáján

Nem várható, hogy az állam oldja meg a kkv-k problémáit - kezdte előadását Parragh László a Napi.hu konferenciáján, melynek fő kérdése az volt, hogy Válságálló-e Magyarország. A gazdaságpolitikában rendre dőlnek meg a dogmák, és most is egy jelentős dogma dőlt meg. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Napi.hu konferenciáján kijelentette, hogy az utóbbi időben viták folytak a jegybankkal azzal kapcsolatban, hogy inflációs veszély fenyeget-e, kifejtette, hogy ezt már négy évvel ezelőtt is látni lehetett, amire ő már akkor felhívta a figyelmet. Láttuk az inflációs fellendülést, Parragh László rámutatott arra is, hogy észlelhető volt az energiaárak és a nyersanyagárak növekedése, valamint egy világgazdasági átrendeződés kezdete. Azonban ezeket a folyamatokat a Covid-járvány elhomályosította, és azok, akiknek fel kellett volna ismerniük, sajnos nem tették meg hangsúlyozta a kamara elnöke.

"A gazdaságpolitikának eddig úgy hittük, hogy két pillére van, a monetáris és a fiskális politika. Azonban most kiderült, hogy van egy harmadik pillér is, az energiapolitika" a geopolitikai átrendeződések rávilágítottak arra a tényre, hogy az energia kérdése a gazdaságpolitika irányításának fő motívuma lesz a következő években.

Parragh László úgy véli, hogy a magyar gazdaság válságálló, annak ellenére, hogy a magyar vállalatok a vállalatgazdaságtant tekintve rövid múltra tekintenek vissza Európában. A 20 fő alatti kft-k száma 15-szörösére nőtt, míg a 300 fő feletti kft-k száma csak 5 százalékkal emelkedett ebben az időszakban. A magyar családi vállalkozások most szembesülnek a generációváltás problémájával, és ha nem sikerül megoldani, az komoly hiányt eredményezhet a hazai termelésben és szolgáltatásban húzta alá Parragh László. Túl sok kisvállalkozás van Magyarországon, és probléma, hogy hiányoznak a közepes méretű kkv-k - hangsúlyozta a kamara elnöke.

Jelenleg egy piaci átrendeződés zajlik, és a gazdaságszerkezet átalakul. Ami korábban stabil volt, most változik. Eddig rövid távon mindig sikeresen kezeltük a kihívásokat, de most más a helyzet. Hosszú távú gondolkodásra és fenntarthatóságra van szükség, ezekre épül minden. Az online kereskedelemről is beszélt Parragh László, és kiemelte annak fontosságát. Elmondta, hogy az internetes vállalkozások nagy része cseh vagy lengyel kézben van, és a magyar vállalatok lemaradtak ezen a területen.

A versenyképesség megőrzése érdekében a magyar vállalkozásoknak rugalmasnak, innovatívnak és a változó piaci feltételekhez való alkalmazkodásra fel kell készülniük. Az innováció és a digitális átalakuláshoz való alkalmazkodás képessége kulcsfontosságú a versenyképesség fenntartásához. A magyar gazdaság azonban a magyar vállalkozók kitartó munkájának, a fiskális és monetáris politika rugalmas alkalmazásának, valamint a gazdaság ellenálló képességének köszönhetően képes volt felülkerekedni ezeken a kihívásokon. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően a magyar gazdaság jelentős válságtűrő képességről tett tanúbizonyságot, ennek a prosperáló folyamatnak, ami kialakult a kormány és az üzleti szféra tagjai között továbbra is működnie kell a gazdasági reziliencia fenntartása érdekében.

A gazdasági fejlődéshez gazdasági fordulatra van szükség, amelyhez beruházásokra van szükség, miközben felelősségteljesen kell felvenni a hitelt. Példaként említette, hogy 2000-ben hozták létre a Széchenyi Kártyát, amely 1 százalékkal járult hozzá a magyar GDP növekedéséhez. 2022-ben összesen 1800 milliárd forint friss pénzt helyeztek ki a piacra a Széchenyi Kártya Program keretében. Jelenleg 200 ezer ügyfelük van, és tavaly 60 ezer új ügyfél döntött a program mellett.

Parragh László az előadását azzal zárta, hogy a vállalatoknak növekedniük kell, mert aki megáll, az elvész. A cégeknek a humánvagyon és a technológia fejlesztésére kell összpontosítaniuk, valamint bővíteniük kell az exportpiacokat.

További részletek: https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/parragh-laszlo-valsagallo-magyar-gazdasag-napihu-konferencia.771802.html

Forrás: MKIK/napi.hu

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. május 21-24. között közösségi kiállítási standot szervez támogatott kiállítói vagy vásárlátogatói részvételi lehetőséggel a belgrádi Nemzetközi Technika Vásárra.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. május 6-8. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Szerbiába, Kragujevácba.
X public.szechenyi.title