AA

Hogyan kereskedjünk Iránnal?

2021. július 01.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Közel-Kelet és Észak-Afrika Tagozata, a Due Diligence Helpdesk és az INSTEX közreműködésével 2021. június 30-án online üzleti szemináriumot szervezett „Hogyan kereskedjünk Iránnal?” címmel.

A webináriumon Miklóssy Ferenc, az MKIK általános alelnöke és Tagozat elnöke köszöntötte a résztvevőket, és arra bíztatta a vállalkozásokat, hogy érdemes Irán felé nyitniuk, mert ígéretes piac, és bizakodó a kereskedelmi korlátozások enyhítését illetően.

Ezután Varga-Haszonits Zoltán, Magyarország teheráni nagykövete adott tájékoztatást Irán aktuális gazdaságpolitikai helyzetéről, a fennálló szankciókról, valamint beszélt a járványügyi helyzetről, az utazási feltételekről és a nemrég lezajlott elnökválasztás eredményéről is.

Ezt követően Simon Cheetham, csoportvezető, és Sczigel Péter, projektvezető közösen mutatták be szervezetük a Due Diligence Helpdesk on EU Sanctions for EU SMEs dealing with Iran szolgáltatását, mely ingyenes üzleti átvilágításokat tesz lehetővé konkrét, Iránt célzó üzleti projektek számára, melynek segítségével az Iránnal kereskedni kívánó uniós kkv-k megbizonyosodhatnak arról, hogy tervezett üzleti tevékenységeik megfelelnek az iráni nukleáris megállapodásnak és nem sértik az uniós szankciókat.

Végül az INSTEX munkatársai, Rosella E. Rubini és Christian Weidenhiller ismertették az Európa és Irán közötti fizetési tranzakciók menetét, valamint az INSTEX megfelelőségi előírásait. Az előadások után a résztvevőknek lehetőségük nyílt kérdések feltevésére a platform chatfalán keresztül.

Az előadók által rendelkezésre bocsátott prezentációkat az alábbi mellékletekre kattintva letölthetik.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Vállalkozásfejlesztési Projektjének keretében 2024. június 4-7. között támogatott részvételi lehetőséggel üzleti delegációt szervez Lengyelországba, Poznanba.
X public.szechenyi.title