AA

Magyar-Algériai Üzleti Tanács ülés és kerekasztal-megbeszélés az algériai üzleti környezetről

2023. február 10.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Budapesti Algériai Demokratikus és Népi Köztársaság Nagykövetségével együttműködésben Magyar-Algériai Üzleti Tanács ülést és kerekasztal-megbeszélést szervezett 2022. február 9-én Őexc. Mohamed Abdelhafid Henni, Algéria agrár- és vidékfejlesztési miniszter magyarországi látogatásának alkalmából. A miniszter a 2023. február 9-10. között Budapesten megrendezésre kerülő 3. Magyar-Algériai Gazdasági Vegyes Bizottság ülésszakához kapcsolódóan látogatott Budapestre.

A rendezvényen Dr. Ascsillán Endre, a Magyar-Algériai Üzleti Tanács társelnökének, a GE Közép-Kelet Európai alelnökének bevezetőjét követően Őexc. Abdelhafid Alahoum, Algéria budapesti nagykövete, majd Őexc. Mohamed Abdelhafid Henni, Algéria agrár- és vidékfejlesztési miniszter köszöntötte a hallgatóságot. A miniszter elmondta, hogy a szénhidrogének exportjának köszönhetően évek óta pozitív országa kereskedelmi mérlege és nagyon kedvező, stabil üzleti környezet várja a külföldi befektetőket, melynek alapja a 2022. júliusában újonnan meghozott befektetési törvény. A kormányzat leépítette a korábbi bürokratikus akadályokat, ma már egyablakos ügyintézés működik. A befektetésekhez az állam földterületet biztosít az ipari területeken koncessziók formájában, valamint projektfüggően illeték- és adómentességet 5-10 évre, továbbá engedélyezi az osztalék kivitelét is. Kiemelte előnyként, hogy a gáz és az elektromos áram 90%-kal olcsóbb az országban, mint Európában, valamint a rendelkezésre álló nagyszámú fiatal munkaerőben is nagy potenciál rejlik. A perspektivikus együttműködés területeiként az energiaipart, a bányászatot, ezen belül a foszfátok kitermelését, az alapinfrastruktúrák fejlesztését (út, vasút, műtárgy kiépítése), az építőipart, az autóipart, az agrár-élelmiszeripart, a feldolgozóipart és a startupokat említette.   

Az Üzleti Tanács magyar társelnöke elismerően nyilatkozott a tapasztalt fejlődés mértékéről Algériában, elmondta, hogy a stabilitás, a bizalom, és a kiszámíthatóság mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ország vonzó befektetési célponttá váljon. Hozzátette, hogy az energiaellátási szempontból jóval kedvezőbb árak miatt nagy versenyelőnye lesz Algériának, mely már a közeljövőben sok külföldi működőtőkét fog az országba vonzani.

Ezt követően a résztvevők az újonnan elfogadott algériai befektetési törvény részleteiről tájékozódhattak Mohamed Lamini, az Algériai Agrár- és Vidékfejlesztési Minisztérium kabinetfőnökének bemutatásában.

Az előadás után a résztvevő magyar vállalatok közül az Agrofeed Kft., a Helvécia Protein Trade Kft., a Skilldict Zrt., valamint a Sunwo Zrt. mutatta be röviden tevékenységét az algériai félnek.

A tájékoztató előadásokat követően a networking kávészünet során a vállalkozásoknak lehetőségük nyílt személyesen megismerkedni az algériai féllel.

Az előadó által rendelkezésre bocsátott prezentációt a befektetési törvényről francia és nagol nyelven az alábbi mellékletekre kattintva letölthetik.

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
A helyzet sokak szerint ellentmondásos, a német tőzsdei áramárak még mindig kétszer olyan magasak, mint 2019-ben.
A bécsi Wifo gazdaságkutató intézet tavaszi előrejelzésében ez évre a gazdasági teljesítmény növekedését valószínűsíti, de annak mértéke – 0,2 százalék – alig haladja meg azt a szintet, amit stagnálásnak neveznek.
X public.szechenyi.title