AA

Az Európai Bizottság támogatja az Iránnal kereskedni kívánó európai kkv-kat - Ingyenes szolgáltatások

2021. május 19.

Az iráni nukleáris megállapodás 2016-os hatályba lépése óta az Európai Unió feloldotta a legtöbb Iránt érintő gazdasági és pénzügyi szankciót. Ennek értelmében, néhány kivételtől eltekintve jelenleg szinte minden kereskedelmi tevékenység megengedett az EU és Irán között. A jelenleg még érvényben levő szankciók a nukleáris technológiához valamint emberi jogsértésekhez köthetők (tilos tehát egyrészt fegyvereket, nukleáris technológiákat, különböző nyersanyagokat és bizonyos szoftvereket árulni Irán részére, másrészt pedig szankcionált iráni személyekkel általánosságban kereskedni).


Az EU meggyőződése, hogy a szankcióknak célzottaknak kell lenniük, így minimalizálva a nem kívánt következményeket a jogszerű kereskedelemre vonatkozóan. Az Európai Bizottság ennek értelmében lépéseket tesz, hogy elősegítse az Iránnal folytatott jogszerű kereskedelmet és támogassa azon cégeket, amelyek az uniós szankciókat tiszteletben tartva folytatnának üzleti tevékenységeket iráni partnerekkel.


A Due Diligence Helpdesk on EU Sanctions for EU SMEs dealing with Iran egy fontos támogatási eszköz, melynek segítségével az Európai Bizottság ingyenes üzleti átvilágításokat tesz lehetővé konkrét, Iránt célzó üzleti projektek számára, melynek segítségével az Iránnal kereskedni kívánó uniós kkv-k megbizonyosodhatnak arról, hogy tervezett üzleti tevékenységeik megfelelnek az iráni nukleáris megállapodásnak és nem sértik az uniós szankciókat. A Helpdesk átvilágítási jelentései semlegesítik az üzleti kockázatokat és így jelentősen csökkentik az uniós kkv-k tranzakciós költségeit. A jelentések továbbá megerősítést nyújtanak pénzügyi intézmények számára, hogy támogathatják a Helpdesk által megvizsgált üzleti terveket.


A Helpdesk a következő ingyenes szolgáltatásokkal támogatja az uniós kkv-kat


1. Személyre szabott tanácsadás
Uniós kkv-k a Helpdesk honlapján található elektronikus űrlap segítségével adhatják le igényüket, és kaphatnak elsőkézből tanácsot a Helpdesk jogi szakértőitől a gazdasági és pénzügyi szankciók területén. A Helpdesk információkat nyújt az uniós kkv-k számára üzleti terveik jogszerűségéről, valamint személyre szabott tanácsadást is biztosít. Az uniós kkv-kra valamint üzleti terveikre vonatkozó minden adat természetesen szigorúan bizalmasan kerül kezelésre.
Amennyiben a Helpdesk megállapítja, hogy a tervezett üzleti tevékenység nem ütközik uniós szankciókba, ez szerepelni fog a Helpdesk által kibocsátott részletes jelentésben, melyet a Helpdesk elküld az átvilágítási kérelmet leadó kkv részére. Ez a dokumentum fontos megerősítés, nemcsak a kkv, hanem az üzleti tervet támogató pénzügyi intézmény részére is.


2. Információs anyagok
A Helpdesk honlapján az uniós kkv-k az uniós szankciókról szóló részletes információs anyagokat érhetnek el. A Helpdesk továbbá egy rendszeres hírlevelet is publikál az uniós kkv-k számára leginkább ígéretes iráni üzletágakról.


3. Online szemináriumok
A Helpdesk rendszeres szemináriumokat szervez az iráni piac iránt érdeklődő uniós kkv-k számára. Ezeken az eseményeken elismert szakértők mutatják be az uniós szankciókat és egyéb üzleti előírásokat melyeket figyelembe kell venni az Iránnal folytatott üzleti tevékenységek során.

Partnerek:

A Helpdesk szorosan együttműködik az INSTEX-szel (Instrument in Support of Trade Exchanges), mely egy speciális eszköz az EU és Irán közötti jogszerű pénzügyi tranzakciók megkönnyítésére. Ez az eszköz elősegíti a nyitott kereskedelmi kapcsolatokat az EU és Irán között, valamint megerősíti az EU gazdasági és pénzügyi rendszerét, harmadik országok által alkalmazott extraterritoriális szankciókkal szemben is. Partnerek továbbá a diplomáciai képviseletek, kereskedelmi kamarák, valamint exporttámogatási ügynökségek is, melyek további segítséget tudnak nyújtani uniós kkv-k számára.


További információért látogasson el a szervezet honlapjára: www.sanctions-helpdesk.eu 
Magyarul a következő levelezési címen kérhet információt: info@sanctions-helpdesk.eu

 

Kapcsolódó tartalmak

Tudjon meg többet.
Velünk a vállalkozásodért – amit a jövőről tudni érdemes címmel indított vállalkozásfejlesztési rendezvénysorozat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. A programsorozat első állomása Debrecen volt...
Hírek a külkereskedelem szempontjából fontosabb országok aktuális gazdasági helyzetéről, az országokat érintő legfontosabb intézkedésekről.
X public.szechenyi.title